A megállapodás lehetővé teszi a Joe Biden vezette adminisztráció számára, hogy szükség esetén az oltás különböző verzióit kapja meg, például amennyiben módosított oltásra van szükség a vírus egy változatának leküzdéséhez - idézi a közlést az MTI.

"Fontos, hogy a megállapodás rugalmasságot biztosít az Egyesült Államoknak abban, hogy kiválasszuk, milyen típusú vakcinát kapunk a Modernától, ha a vállalat például módosítja az oltóanyag összetételét a gyermekeknek szánt, vagy a mutációk elleni vakcinák esetében" - mondta a kormány egyik tisztviselője.

A mostanival együtt összesen 500 millió adag oltóanyagot vásárol az Egyesült Államok a Modernától, amelyből 217 milliót már leszállítottak - közölte a vállalat. "Nagyra értékeljük az amerikai kormánnyal folytatott együttműködést.

A Moderna Covid-19 elleni vakcinája felhasználható első oltásra, például a gyermekek esetében, vagy esetleg emlékeztető oltásként is, ha szükség lesz rá a pandémia legyőzéséhez." - mondta Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

Az Egyesült Államok kormánya tavaly augusztusban egy 1,53 milliárd dolláros szerződést írt alá a Modernával, amelynek keretében 100 millió dózis oltóanyagot rendelt meg. A megállapodásban szerepelt egy további 400 millió adag megvásárlására vonatkozó opció is.

A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy az eredeti vakcina hatásos a vírus megjelenő változatai ellen, ettől függetlenül a Moderna és a Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat is tanulmányokat folytat az esetleges módosított változatokkal kapcsolatban.

A bőséges vakcina-kínálatnak köszönhetően az Egyesült Államok egy héttel ezelőtt úgy döntött, hogy 500 millió adag koronavírus-oltóanyagot vásárol a Pfizer gyógyszeripari csoporttól és megosztja azt a rászoruló országokkal. Biden a hét vezető ipari hatalom csoportjának (G7) Nagy-Britanniában rendezett csúcstalálkozója előtt jelentette be, hogy a félmilliárd adag vakcinát az amerikai kormány csaknem száz olyan ország között osztja szét, amelyeknek égető szükségük van e segítségre a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Az amerikai elnök közölte: a vakcinák szállítása már augusztusban megkezdődik, egyenesen a gyártóüzemekből, és az idén 200 millió adag jut el rendeltetési helyére. A fennmaradó 300 millió dózist 2022 első felében szállítja az Egyesült Államok.