Ukrajnán keresztül az elmúlt hét évben nem látott mennyiségű orosz gáz áramlott át 2017-ben - írta a lengyel Rzeczpospolita. Az ukrán állami gázszolgáltató cég, a Naftogaz adatai szerint 93 milliárd köbméter tranzitot bonyolítottak le, ami 13 százalékkal több jelent, mint 206-ban és legnagyobb mennyiség 2011 óta.

A Naftogaz közleménye hangsúlyozza, hogy ez tranzit rekordja azóta, amióta üzemben helyzeték az északi áramlat gázvezeték első csőkígyóját, amelyen közvetlenül dübörög az energiahordozó Oroszországból Németországba.

Az ukrajnai földalatti gáztározókban öt európai cég spejzol gázt, ami annak köszönhető, hogy ezek a tárolók elnyerték a célraktár elnevezést. Így a gázzal kereskedő cégek több mint 1000 napon át adó és vám fizetése nélkül raktározhatják Ukrajnában energiahordozójukat.

Az országban gázt eladó cégek száma 2017-ben 54-re emelkedett. A Naftogwaz a Gazpromtól 2015 novembere óta nem vásárol gázt, mert álláspontja szerint az oroszok nem fizették ki a tranzit teljes díját. Tartozásuk cég szerint naponta 1-3 millió dollárral nő. Az illetékes stockholmi bíróságon 2018 február 28-ra tűzték ki a Naftogaz Gazprom ellen indított ügyében.

A nyitókép forrása: Pixabay.