A leállás hétfőn kezdődött és a tervek szerint három hétig tart. A Nissan mintegy 2000 alkalmazottat foglalkoztat az üzemben, plusz vannak értékesítéssel, marketinggel foglalkozó dolgozóik is. A gyárból tavaly 45 040 autó gördült ki.

A cég emellett az oroszországi exportját is leállította már korábban. Ez fájhat az oroszoknak, ugyanis a Nissan a 9. legnagyobb szereplő a piacon, tavaly 51 338 autót adtak el. A legkelendőbb modell a helyben gyártott Qashqai (20 474 darab) és az X-Trail (19 010 darab). Szentpéterváron készül még a nagytestvér Murano is.

A Nissan független kereskedői hálózata az országban továbbra is működik, bár az autók ára 30 százalékkal magasabb a rubel leértékelődése miatt.

Nem a Nissan az egyetlen, amelynek nehézségei vannak, a Renault péntekig leállította a Moszkva melletti összeszerelő üzemét. Ott egyébként a Dacia Duster-klón Nissan Terranót rakják össze - olvasható a portálon.

A Renault egyébként a Lada anyavállalatában, az AvtoVAZ-ban lévő többségi tulajdon révén mélyen beágyazódott Oroszországban. A francia vállalat állítólag azért vonakodik is megszakítani a kapcsolatokat. Moszkva azzal fenyegetőzött, hogy államosítja vagy kisajátítja az Oroszországot a háború miatt elhagyó vállalatok ingatlanjait.

Az AvtoVAZ két másik, Togliattiban és Izsevszkben működő gyára is leállt néhány napra a héten alkatrészhiány miatt.

Az Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatos folyamatos tudósításunkat itt olvashatja.