Ha 2025-ig az összes irodai lézernyomtatót kiváltanák tintasugaras nyomtatóra, akkor a jelenlegi szint 52 százalékára lehetne csökkenteni az energiakibocsátást, ez 1300 millió kilogramm szén-dioxidot takarítana meg, ami több mint 280 ezer autó forgalomból való kivonásával lenne egyenértékű - derül ki az Epson megbízásából készült kutatásból.

Az üzleti tintasugaras nyomtatási technológia ugyanis – a jelenlegi nyomtató típusától és a használati szokásoktól függően – akár 90 százalékkal is energiatakarékosabb lehet, mint a lézernyomtatók.

A nettó nulla energiafogyasztású nyomtatáshoz vezető út lehetséges, amennyiben az emberek mind az otthonaikban, mind az irodákban a leghatékonyabb energiafelhasználású termékekre váltanak, és csökkentjük a termékek előállításához kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátást – mondta a kutatást készítő Tim Forman, a Cambridge-i Egyetem tudományos főmunkatársa.

Az Epson nyomtatási technológiája ugyanis nem igényel hőt a képalkotási folyamat során. Ehelyett elektromos impulzust küld a piezo modulnak, ettől egy membrán hatás keletkezik, és így préseli át a tintát a nyomtatófejen. A hő nélküli technológia további előnye a kevesebb cserealkatrész és kisebb szervizigény.