A pénzügyminisztérium közleménye szerint az ExxonMobil megsértette az Ukrajnával kapcsolatban Oroszországra kivetett szankciókat azzal, hogy együttműködési szerződést írt alá 2014-ben oroszországi olaj- és gázipari projektekről a Rosznyeft vezérigazgatójával, Igor Szecsinnel.

Igor Szecsin szerepel azoknak az orosz vállalati vezetőknek a listáján, akikkel amerikai vállalatoknak a szankciók értelmében tilos üzleti kapcsolatra lépniük.

"Az Exxon a szankciók előírásait hanyag módon semmibe véve nem jelentette be önszántából az üzlet létrejöttét" - írja döntése indoklásában a pénzügyminisztérium.

Az Exxon "alapvetően tisztességtelennek" nevezte a pénzügyminisztérium lépését, megjegyezve, hogy a Rosznyefttel folytatott tárgyalásaiban szigorúan a Fehér Ház és a pénzügyminisztérium útmutatásait követve járt el. Az Exxon közleményében egyúttal rámutatott, hogy a Rosznyeft - vezérigazgatójával ellentétben - nem állt szankciók hatálya alatt. Hangsúlyozta: a Fehér Ház egyértelműen közölte, hogy a szankciók bizonyos személyek és nem az általuk vezetett vállalatok ellen lettek életbe léptetve.

Az Exxon közleményében azt vetette a pénzügyminisztérium szemére, hogy "visszamenőleg próbál érvényt szerezni egy elnöki rendelet új értelmezésének".