A világ két vezető kártyatársasága blokkolta az oroszországi bankkártyákat - írja a Reuters. A Visa hétfőn közölte, hogy azonnali intézkedéseket hoz a vonatkozó kormányzati szankciók alapján, emellett 2 millió dollárt adományoz humanitárius célokra az ukránoknak. A Mastercard szintén 2 millió dolláros támogatást nyújt az országnak.

Az elkövetkező napokban továbbra is együttműködünk a szabályozókkal, hogy maradéktalanul betartsuk a szabályokat akkor is, ha azok változnak majd - közölte a Mastercard hétfőn késő este.

A kormány szankciók egyebek között arról szólnak, hogy a kártyatársaságok függesszék fel egy meghatározott listán szereplő intézmények számára a hálózatuk használatát - ezt a hírügynökséggel egy, az ügyet jól ismerő forrás közölte. Az Egyesült Államok különböző orosz pénzügyi cégeket vett fel erre a listára, köztük az ország központi bankját és a második legnagyobb hitelintézetet, a VTB-t.

Szombaton az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Európa és Kanada új szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben, beleértve bizonyos bankok hozzáférésének letiltását a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerhez. Az orosz állampolgárok a hírek hallatán azonnal az ATM-ekhez rohantak, hogy pénzt vehessenek fel, és hosszú sorokban várakoztak vasárnap és hétfőn, mivel attól tartottak, hogy a bankkártyák működése megszűnik, vagy a bankok korlátozni kezdik a készpénzfelvételt. 

Az Ukrajnával kapcsolatos legfontosabb híreket ezen a linken olvashatja.