A Zara tulajdonosa követi a legnagyobb nyugati márkákat, amelyek az ukrajnai invázió és a gazdasági szankciók bevezetése után felfüggesztették működésüket Oroszországban, köztük fő riválisa, a H&M is – írja a Reuters.

"A jelenlegi körülmények között az Inditex nem tudja garantálni a működés és a kereskedelmi feltételek folytonosságát az Orosz Föderációban, és ideiglenesen felfüggeszti tevékenységét" - közölte a világ legnagyobb divatcége.

Oroszország a csoport globális EBIT-jének (kamat- és adófizetés előtti eredmény) mintegy 8,5 százalékát adja, és az Inditex összes üzlete bérleti alapon működik - közölte a vállalat. "A beruházás pénzügyi szempontból nem releváns".

Az Inditex közölte, hogy a több mint 9000 fős személyzetének különleges támogatási tervet nyújt, részletek közlése nélkül. A csoport közölte, hogy 79 ukrajnai üzletét már ideiglenesen bezárták.

A második legnagyobb spanyolországi divatáru-kiskereskedő, a Mango csütörtökön közölte, hogy ideiglenesen bezárja 120 oroszországi üzletét, a harmadik legnagyobb ruházati csoport, a Tendam pedig szombaton közölte, hogy hasonló döntést hozott.

"A rubel gyengülése, amely az orosz fogyasztók számára nagymértékű áremelkedést eredményez, valamint a megnövekedett logisztikai nehézségek kombinációja megnehezíti az Oroszországba importáló kiskereskedők működését, még akkor is, ha a termékkategóriájukra nem vonatkoznak közvetlen szankciók" - mondta Adam Cochrane, a Deutsche Bank Research elemzője.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.