Egyelőre elemezzük az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) által kért kiegészítéseket – mondta a Világgazdaságnak Alekszandr Merten, a Paks II. projekt vezetője, a fővállalkozó oroszországi ASZE vállalat alelnöke azzal kapcsolatban, hogy az OAH kiegészítéseket kért a Paks II. atomerőmű építési engedélyének megadásához. A vezető szerint a hivatal egyes kérdéseire már választ is kaphatott a korábban beadott dokumentumok valamelyikében, csak esetlegesen nem vette észre, hiszen egyedül a mostani kérelem mintegy 300 ezer oldalas volt.

Merten reméli, hogy az engedélyezés csúszása nem okoz majd fennakadást az építésben. Folytatják az előkészítést a helyszínen és a további dokumentumok, engedélyek előkészítését. A projekt megvalósításának általános feltételeit az eredeti szerződés 2019-es módosítása tartalmazza, amely azóta nem változott. A tervek szerint az első blokkot 2029-ben, a másodikat 2030-ban helyezzük üzembe - közölte a lappal.

Drágul a fém, meg minden más anyag

Ami a költségeket illeti, a fővállalkozói szerződés értelmében a Paks II. Atomerőmű-projekt fix áron, kulcsrakészen valósul meg. Ha minden a tervek szerint halad, a Roszatomhoz tartozó vállalatok által elvégzett eddigi munka költsége nem haladja meg a tervezettet. Ugyanakkor, tekintetbe véve az energiahordozók, a felhasznált fémek és más anyagok és erőforrások drágulását, a költségek valamelyest emelkedhetnek. Ám az ASZE bízik benne, hogy ha lesz is költségtúllépés, nem lesz jelentős.

A fix áras, kulcsrakész létesítményre vonatkozó szerződés esetén a pénzügyi kockázatot a fővállalkozó, azaz a Roszatom viseli. Ugyanakkor ha a költségnövekedést a magyarországi megrendelő esetleges új elvárásai okozzák, például ha az erőművet valamilyen kiegészítő rendszerrel kívánja ellátni, akkor a feleknek meg kell vitatniuk ennek a változtatásnak a feltételeit.

Az ASZE vezetőjének elmondása szerint alaptalanok azok a félelmek, amelyek szerint az a reaktortartály kerülhet a Paks II. atomerőműbe, amelyet a 2016-os szállítás során történt baleset után cseréltek le Fehéroroszországban.