Egy tengeri platformon elvégzett rakétakísérlet miatt ütött ki augusztus 8-án tűz és történt robbanás az Arhangelszk megyei Szeverodvinszk közelében - közölte korábban a Roszatom orosz atomenergetikai vállalat. A cég öt munkatársa meghalt.

Putyin most azt mondta, hogy Moszkva nem tehet mindent közzé a robbanásról, tekintve az ügy katonai természetét. Azt sem hozta nyilvánosságra, hogy milyen fegyverrendszert teszteltek, de már úgyis közismert, hogy a Burevesztnyik nevű nukleáris meghajtású rakéta volt az - írta a hvg.hu.

Az orosz elnök szerint a háttérsugárzás mértéke normális szinten van az incidenst követően. A jövőben egy jobb mechanizmusra van szükség az értesülések megosztására ilyen jellegű szerencsétlenségek bekövetkezte esetén - mondta Putyin. - Ez azért is érdekes megjegyzés a részéről, mert az orosz hatóságok nem így kezelték az információkat, és meséltek előbb sima robbanásról, aztán radioizotópos generátorról, illetve ők hallgatták el a sugárfertőzött áldozatokat kezelő orvosok elől is, hogy mi okozta a sérüléseket.

A Roszatom orosz állami atomenergia-vállalat korábban azt közölte, hogy szakemberei egy "rakéta részét képező radioizotóp energiaforrással kapcsolatos tevékenységet folytattak" a detonáció idején, amelyben hivatalos közlés szerint a vállalat öt, az orosz védelmi minisztériumnak pedig két alkalmazottja vesztette életét, és további hat ember megsérült.

Az orosz külügy védi a háttérsugárzási adatszolgáltatás leállítását

A nukleáris háttérsugárzásiu adatok nem kötelező átadására hivatkozva védte meg Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes azt, hogy Oroszország beszüntette a területén található néhány megfigyelőállomás eredményeinek továbbítását a balul sikerült rakétakísérlet után - írta az MTI. Önkéntes alapon történik a nukleáris kísérleteket megfigyelő nemzetközi rendszer nemzeti állomásai által mért adatok átadása - mondta a politikus az Interfax hírügynökségnek az Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezetének (CTBTO) arra a közlésére reagálva, amelyben az adatok eltitkolását bírálta. A szervezet az amerikai sajtójelentések szerint két nappal a Szeverodviszk közeli katonai kísérleti terepen augusztus 8-án történt, hét emberéletet követelő robbanást követően közölte, hogy a dubnai és a kirovi mérőállomás kommunikációs és hálózati problémákra hivatkozva leállította az adatszolgáltatást.