A lengyel kormány úgy döntött, hogy megköti azt a megállapodást az USA-val, amelynek alapján 32 darab F-35-ös harci repülőgépet vásárolt 4, 6 milliárd dollárért - adta hírül Mariusz Blaszczak védelmi miniszter bejelentését a Radio Poland.

A megállapodást az kelet-lengyelországi Deblinben írták alá pénteken. Az amerikai kongresszus 2019 szeptemberében adta hozzájárulását az üzlethez

A Lockheed Martin fegyvergyártó szupertechnikája a szükséges felszerelésekkel és támogatással becslések szerint 6,5 milliárd dollárjukba (475 milliárd forint, valamivel több mint a budapesti 4-es metró építési költsége) kerülhet a lengyeleknek. Cserébe olyan technikát kapnak, amelynek lényege a gép egyik tesztpilótája szerint az, hogy az ellenfél csak akkor veszi észre az F-35-öst, amikor már késő. Erre gondolhatott Blaszczak, amikor azt mondta, hogy ez a fegyvervásárlás a legfontosabb beszerzés az ország hadseregének történetében.

A lengyel kormány tavaly februárban 20 HIMARS rakétarendszer vásárlásáról írt alá szerződést az USA-val  414 millió dollár értékben. Ezt megelőzően, 2018 márciusában történelmi megállapodásnak tartott egyezményt kötöttek egy Partiot rakétavédelmi rendszer szállításáról, ami 4,75 millió dollárjába fáj a lengyel adófizetőknek. A varsói kormány 2017 októberében törvényben irányozta elő, hogy a védelmi kiadásokat 2030-ra a GDP 2,5 százalékára emeljék (azaz bőven a NATO-elvárás 2 százalék fölé).