A híres lengyel traktorgyár, amely ma is gyárt traktorokat, az Ursus jó néhány elektromos autóbuszokra kiírt közbeszerzési pályázaton akar indulni 2018-ban az EU tagországaiban. Természetesen ezek egy részén nyerni szeretnének - adta hírül a Business Insider Polska.

A cég étvágyát részben az hozta meg, hogy 2017-ben nyertek a legnagyobb európai elektromos autóbuszokra vonatkozó pályázaton, amit Lengyelországban hirdették meg. Így - bár még csak a hazai piacon - jelen vannak az ágazatban. A megszerzett referenciára támaszkodva akarják elkezdeni a külföldi terjeszkedést - mondja a cég elnöke, Karol Zarajczyk.

Az Ursus 2018-ra szerzett megrendeléseinek összértéke 180 millió zloty (13,5 milliárd forint, egy focistadion ára) - ezek a villanybuszok tehát mind a lengyel utakat róják majd.

Az Ursus-csoport jövedelmének nagyjából 20 százalékát az elektromos autóbuszok előállítása teszi ki. Az elmúlt évben 10 elektromos autóbuszt rendelek tőlük Szczecinekből, 5-öt Katowicéből, 47-es Zielona Górából és 15 trolibuszt Lublinból.

A nyitókép forrása: Pixels.