Amikor szeptember elején a MET Százhalombattán a hálózatra engedte az első magyarországi Tesla Megapackot, sokan elcsodálkoztak, hogy a 8 MW (4 MWh) kapacitású – és teljesítményre képes – rendszernek az energiatermelő cég néhány éven belül a tízszeresét szeretné kiépíteni. Ehhez képest érdemes igazán azt a friss bejelentést értékelni, amit a néhány éve még a Mátrai Erőművet tulajdonló, illetve az Elmű és az Émász hálózati területén szolgáltató német RWE tett.

Az RWE közleménye szerint mintegy 140 millió eurós (56,35 milliárd forintos) ráfordítással hozzákezdenek egy óriási, 220 MW-os akkumulátortároló megépítéséhez. Mindezt Németországban, ahol a vállalat ezzel – az erőművein keresztül – hálózat-kiegyenlítési szolgáltatásokat fog nyújtani a németországi erőművei számára.

A májusban, Münchenben rendezett Intersolar expón több gyártó is bemutatott ipari méretű energiatároló rendszereket. A méret per teljesítmény (kapacitás) arányt illetően úgy képzelhető el a 220 MW kapacitás, hogy egy tengeri szállítókonténer méretű blokk nagyságrendileg 2 MW energia tárolására elegendő hely - ami azt jelenti, hogy 110 ilyen konténert felsorakoztató akkuparkot kell elképzelni.

Illetve az RWE mindezt nem egybe, hanem két erőműbe telepíti. Mindkettő Észak-Rajna-Vesztfáliában van, és mindkét létesítmény valójában már csak egy telephely, mivel két, már leállított szénerőmű helyére viszik majd az akkupakkokat.

Kép: RWE 

A Hamm városában lévő, 2021 nyarán leállított szénerőmű területére 140 MW akkumulátoros teljesítményt visznek egy 14 ezer négyzetméteres területre, Neurath városában pedig az idén márciusban nyugdíjba küldött szénerőmű területén egy 80 MW teljesítményű energiatároló egység épül, mintegy 7000 négyzetméterre.

A beruházás tényleges építési startja a tervek szerint 2023-ban lesz, de az RWE fogadkozik, hogy 2024-ben meglesz az üzembe helyezésük is. Az energiacégnek jelenleg úgy 150 MW méretű a már működő akkus csomagja, de több energiatárolós beruházást is elindítottak vagy csőre töltöttek. A cél, hogy 2030-ra az RWE legalább 3 GW akkumulátor tárolót üzembe állítson.