Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Sax Power nevű német start-up 5,2 kWh váltakozó áramú akkumulátort kínál, amely inverter nélkül működik, így új utat nyit a háztáji energiatárolási, illetve energiatermelési technológiában. Az inverter nélküli működés nagyobb kapacitást és hosszabb élettartamot ígér a hagyományos akkukhoz képest, és mint a német PV Magazine közölte: bár a fejlesztés csak májusban nyerte el a német innovációs díjat, októberben már raktárról beszerezhető lesz a berendezés, sőt: több verziója is készül. 

Specifikációi szerint az akkumulátor tárolja a napelemek által termelt egyenáramot, és ezt képes váltakozó, illetve egyenáramként is leadni a fogyasztónak. Az egyenáram-váltóáram átalakítást azonban nem tranzisztorok végzik, mint egy inverter esetében, hanem az akkumulátor-kezelő rendszer szoftverén keresztül alakul át ez a jellemző. A szaklapban azt írják, hogy lépcsőzetes H-hidakkal való összekapcsolódással a sejtblokkok egyedileg vezérelhetők, ami lehetővé teszi a rendszer számára, hogy a váltakozó áramra jellemző szinuszos görbét kreáljon az egyes egyenfeszültség értékekből. 

Az biztos, hogy az inverter kiiktatása a rendszerből nem csak a sebezhetőség csökkentésével, hanem a hatékonyság növelhetőségével is járhat; a  Sax Power szerint megoldásuk hatékonysága 99 százalékos. A termékfejlesztésben azonban így sincs megállás, a cég friss újítása az akkumulátor fali aljzatba történő csatlakoztatásának lehetősége.

Az akkumulátorba nem lítium-ion, hanem lítium-vas-foszfát cellákat telepítettek, az alapmodell kapacitása így 5,2 kWh lett, de ez akár 15,6 kWh-ig is bővíthető. Az adatlapja szerint -10 és +40 Celsius-fok között működőképes rendszer 16 és 20 Amper áramerősségre van méretezve, egy blokk 52 kilogrammot nyom a mérlegen. A Sax Power a berendezéseire 10 év garanciát vállal, bár egyelőre csak előjegyzésben vesznek fel rájuk megrendelést. 

A cég 4 hónapos szállítási idővel jelenleg háromféle lakossági kiszerelést kínál: egy vagy két háromfázisú rendszert, illetve előbbit alap vagy kiemelt szintű interfésszel. A Sax Powernél úgy készülnek, hogy ez év végéig tart a bevezető kampány, 2022-től pedig a jelenlegi 5000 euró körüli árakhoz nem ragaszkodva, a termelést felfuttatva megmérik magukat a piacon.