A Frankfurtban székelő orosz VTB Bank az egyik első pénzintézet volt, amely ellen szankciókat kezdeményeztek miután Oroszország lerohanta Ukrajnát február végén. A hitelintézet helyzetét a német központi bank, a pénzügyi piacokat felügyelő hatóság és a betétbiztosítási szervek is figyelemmel kísérik - közölték az ügyet ismerő személyek a Bloomberggel.

A hatóságok olyan megoldást próbálnak találni, amely elkerülhetővé teszi az ügyfeleknek történő automatikus kifizetéseket, ugyanakkor felkészülnek az esetleges felszámolásra. A szabályozó hatóságok több időt akarnak nyerni a VTB-nek Európában, hogy elkerüljék a többi németországi bankra háruló költségeket (a betétbiztosítási alapot ugyanis a többi bank tölti fel). A hitelezők még mindig a Greensill Bank AG tavalyi összeomlásától szenvednek, amely kimerítette a garanciaalap tartalékait, és további költségeket okozott a hitelezőknek, köztük a Deutsche Banknak és az ING Groep NV-nek az alap feltöltésére.

A VTB Bank Europe SE szeptember végi 7,95 milliárd eurós eszközállományával viszonylag kis banknak számít a régióban. Ebből mintegy 1,64 milliárd euró készpénz és rövid lejáratú pénzeszköz, míg a kötelezettségek között 4,35 milliárd eurónyi ügyfélbetét szerepelt, derül ki a cég adataiból.

A Sberbank PJSC európai üzletága a múlt héten dőlt be, amikor a nagy európai hitelezők csődjét kezelő Egységes Szanálási Tanács közölte, hogy Oroszország legnagyobb bankjának osztrák egységét helyi fizetésképtelenségi eljárás keretében felszámolják. Ezáltal az osztrák bankok közel 1 milliárd dolláros kártérítést fognak fizetni a betéteseknek. Az osztrák anyabank bedőlése a magyar leányvállalatot is vitte magával, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) pedig 100 ezer euróig vállal garanciát az ügyféligények kifizetésére, a többit a felszámolásból állják majd. (Itt olvashat részletesen a Sberbank Magyarország csődjéről.)

A BaFin, a német szabályozó hatóság, amely a kisebb bankoknál a kifizetések kiváltásáról dönt, szoros kapcsolatban áll a VTB helyi egységével - közölte a felügyelet szóvivője. Megismételte, hogy a hitelező jelenleg nem fogad új ügyfeleket, de a már meglévő, szankciók alá nem eső ügyfelek hozzáférhetnek betéteikhez.

A VTB szóvivője azt mondta, hogy az európai egység "továbbra is működik, de keresi a módját, hogy egyszerűsítse tevékenységét".

A Sberbank Europe AG 13,6 milliárd eurónyi eszközzel rendelkezett, ami több, mint a VTB-nél lévő állomány. Ez normális esetben nem lenne elég ahhoz, hogy "jelentős" banknak minősüljön, de a Sberbank Europe ezt a státuszt az üzletág határokon átnyúló jellege miatt kapta.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.