A szlovákiai Mátyás pincészetben lépésről lépésre, gyakorlatilag több évtizedes fejlődés után jutottak el oda, hogy a bio-, illetve már a natúr bor készítésével foglalkozzanak - derül ki a pozsonyi Új Szó helyszíni riportjáról, ami bepillantást nyújt a borászkodás filozófiájába.

„A természetes bor készítése amolyan életstílusbeli és filozófiai elhatározás volt. Nem azért léptük ezt meg, mert azt gondoltuk, hogy drágábban el tudjuk majd adni a bort, hanem azért, hogy ne tegyük tönkre a termőföldünket, hogy az még az unokák számára is egy használható terület legyen” – fejtegeti idősebb Mátyás András a filozófiájuk alapjait.

Elődeink módszerei

Hogy a szőlőtermesztéssel járó esetleges környezetrombolást elkerüljék, legfeljebb csak olyan, 100-200 évvel ezelőtt is használt konktaktszereket alkalmaznak, amelyek nem szívódnak fel a növénysejtekbe – ezek a réz és a kén, viszont csak korlátozott mennyiségben, különösen előbbinél.

Emellett narancsolajjal, sütőporanyaggal, gyógynövényi készítményekkel és más természetes szerekkel is élnek a gombabetegségek ellen, amelyekkel akár teljesen ki is válthatják a rezet, ha nincs túl nagy veszély. Ezeknél fontos, hogy szellős, ritkás legyen a szőlőtőke lombozata.

Távolról nézve érdekes a régió

Ha az ember nagyobb bevételre vágyik, akkor idősebb Mátyás András szerint nem érdemes ezzel a módszerrel kísérletezni. Eleve alacsonyabb tőketerheléssel kell dolgozniuk, vagyis az adott területen kevesebb szőlő fog beérni. A másik pedig, hogy a bio vagy a natúr minősítés önmagában nem jelent könnyebb értékesítést a honi piacon.

Az adottság megvan, a natúr borok készítéséhez jók itt a feltételek, de nem a hazai piac fogja eltartani ezeket a borászokat. Mi is 70 százalékban exportálunk, tehát kicsi a hazai piac. A valódi felvevő piacot igazából Nyugat-Európában, sőt, a tengerentúlon kell keresni. Úgy látják, ezeken a területeken ismeretlen, felfedezendő régió Közép- és Kelet-Európa.