A vezető brit szupermarket lánc dolgozóinak akár a fizetésük 25 százalékát is előre biztosítja, hogy segítsen az alkalmazottaknak elkerülni az eladósodást és a fizetésnapi kölcsönök igénybevételét.

Mindez annak fényében, hogy októberben az Egyesült Királyságban az infláció 40 éves csúcsra, 11,1 százalékra emelkedett, alapvetően az élelmiszerárak további szárnyalása miatt – írja a Grocery Gazette.

A múlt hónapban a Tesco magasabb bért húzó alkalmazottai némiképp csökkentett fizetést voltak kénytelenek elfogadni, mivel a Tesco nagyobb béremelést akart kínálni az alacsonyabb fizetésű dolgozóknak.

A hipermarketlánc közölte, hogy a Tesco áruházakban az alap órabér 20 pennyvel, 10,30 fontra (Londonban 10,98 fontra) emelkedik, így a teljes béremelés idén 8 százalékos lesz.

"Tudjuk, hogy a kollégák váratlan költségekkel szembesülhetnek, s emiatt szorulhatnak pénzügyileg lehetnek" - mondta James Goodman, a Tesco UK személyzeti igazgatója. A Tesco a következő bérfelülvizsgálatot is előre hozza januárra, mintegy három hónappal korábban, mint általában, ami azt jelenti, hogy az órabéres dolgozók sokkal hamarabb számíthatnak béremelésre.

Mivel az infláció azonban megközelíti a 10 százalékot, és az előrejelzések szerint a novemberben eléri a 11 százalékot, további munkahelyek megszűnése várható, mivel a Tesco igyekszik enyhíteni a működési költségein.