Textilipari és lábbeliket gyártó cégek egész sora zárt be az elmúlt pár évben Romániában - írja a Maszol. A folyamatban szerepet játszott a járványt követő gazdasági válság, azonban a gyártók kivonulása már korábban elkezdődött. A fő ok az, hogy Románia túl drága lett a bérmunkában dolgoztató multinacionális divatipari cégeknek.

A készruha-gyártásban 3350 lej  a bruttó minimálbér, ami 2050 lej (155 ezer forint) nettónak felel meg. Ez bőven elmarad az országos nettó átlagbértől, nemzetközi összehasonlításban azonban egyre kevésbé számít versenyképesnek, legalábbis ez derül ki a H&M által közzétett adatokból.

A világ egyik vezető divatipari cégének számító svéd vállalatnak nyolc hazai gyártó dolgozik, összesen 16 gyár. Korábban több beszállítója volt a H&M-nek, időközben azonban a cég az olcsóbb munkaerőt kínáló országokba helyezte át termelése zömét részét.

A H&M-nek dolgozó törökországi cégeknél 601 dollár e bruttó átlagfizetés, Kínában pedig 571 dollár, nagyjából 15 százalékkal kevesebb, mint Romániában. Más országokban még alacsonyabb a bruttó bér: Kambodzsában 264, Indonéziában 201, Mianmarban 153, Indiában 150, Bangladesben pedig 127 dollár.

A hazai textilipartól azonban nem csak az ázsiai országok vonják el a megrendeléseket, de erős konkurenciát jelent a Moldvai Köztársaság és Albánia is, ahol a költségek szintén lényegesen alacsonyabbak, mint nálunk. 2008 óta a textiliparban dolgozók létszáma 150 ezerrel csökkent.