Ha a nők alkotják a társadalom felét, akkor jogosultak a politikai és gazdasági hatalom felére is - mondta a spanyol kormányfő a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) tanácskozásán.

Az elfogadásra váró törvénytervezet értelmében a kormányban és a törvényhozásban egyenlő arányban vesznek majd részt a nők és a férfiak.

A jelenlegi spanyol kormányban ugyan már 60 százalék a nők aránya, de a parlament mindkét házában még messze elmarad az 50 százaléktól. A tervezett jogszabályban azt is célul tűzik ki, hogy a nők és a férfiak legalább 40-40 százalékban töltsenek be vezető pozíciókat a spanyol társadalomban.

A nők számára nem megfelelő munkahelyi kultúra

A kutatók szerint a nők gyakori felmondása mögött több ok húzódik:

  • a nem megfelelő munkahelyi kultúra;
  • a mikroagresszió;
  • a nem megfelelő fizetés;
  • a rugalmasság és a változatosság hiánya;
  • a túlhajszoltság;
  • valamint az, hogy nem becsülik meg őket.

A 2021-es nemi sokszínűségi indexéhez a European Women On Boards (EWOB) több mint 600 tőzsdén jegyzett vállalatot vizsgált meg és rangsorolt nemzeti és európai szinten, majd megállapította, hogy

a nők 7 százaléka jut el a vezérigazgatói székig, és átlagosan 35 százalék a nők aránya a vállalati igazgatótanácsokban,

ami messze elmarad az Európai Bizottság tíz évvel ezelőtt kitűzött 40 százalékos céljától.

„A nők többet követelnek a munkától, és ennek érdekében soha nem látott számban hagyják el a vállalatokat” – állapította meg a McKinsey a LeanIn.Orggal közösen készített 2022-es Nők a munkahelyen című jelentésében

Több nő vált munkahelyet, mint férfi

A McKinsey jelentése szerint 2021-ben a női vezetők mintegy 10,5 százaléka hagyta el vállalatát a férfi vezetők 9 százalékával ellentétben.

Ha a vállalatok nem lépnek, azt kockáztatják, hogy nem csak jelenlegi női vezetőiket veszítik el, hanem a női vezetők következő generációját is.

Laura Kray, a Kaliforniai Egyetem professzora szerint Susan Wojcicki YouTube-nál való felmondása után egy magasrangú női vezető távozását nem lehet másként értelmezni, mint egy újabb bizonyítékként arra, hogy a technológiai szektor nem tett eleget a kinyilvánított törekvéseinek, hogy képes vonzani és megtartani a tehetséges és ambiciózus munkavállalókat.

Laura Kray szerint a nők vezetői pozícióban való jelenléte kulcsfontosságú, mivel ez a kezdő női dolgozók számára példaképeket és mentorálási lehetőségeket biztosít olyan vezetőktől, akik hasonló kihívásokkal szembesültek, amikor felemelkedtek a ranglétrán.