Rugalmas munkavégzés mellett a legalább 2 millió forintos fizetés sem ritka a tapasztalt, diplomás informatikus iránti óriási kereslet miatt az IT-szektorban. Egy frissdiplomás kezdő fizetése is messze meghaladhatja az átlagkeresetet, de a legtöbb esetben már a középfokú végzettség is elegendő a munkáltatóknak.

A folyamatos munkaerőigény és a szektor gyors fejlődése hosszú távú garanciát jelent az álomfizetésre és a karrierépítésre.

Ha informatikus diplomád van, mindened van  

A következő években az informatikai diplomával lehet befutni a legnagyobb karriert Magyarországon, legalábbis így látja a lakosság 44 százaléka – derül ki a Pulzus Kutató felméréséből. A Napi.hu számára készült kutatás eredményéből kiderül:

a többség szerint a hosszú távon sikeres, stabil karrier és a magas fizetés informatikai diplomával érhető el. A 44 százalékos aránnyal szemben mindössze a válaszadók 7 százaléka gondolja ugyanezt egy orvosi, mérnöki, vagy jogi diplomáról.

Érdekesség, hogy a digitalizációtól inkább tartózkodó idősebb, 60 év feletti korosztályban gondolják a legtöbben, hogy aki informatika szakon végez, nem kell többé buktatóktól tartania a karrierépítés során. A 60 év felettiek 48 százaléka szerint a jövőben a legnagyobb karrierlehetőségeket az IT-szektor kínálja.

A legtöbben a magas fizetés és a stabilitás garanciáit a felsőfokú informatikai végzettséggel azonosítják
A legtöbben a magas fizetés és a stabilitás garanciáit a felsőfokú informatikai végzettséggel azonosítják
Kép: Pulzus
Ez az arány még a 18-39 év közötti fiatalok körében is alacsonyabb, 45 százalék. A középkorúak közül még kevesebben vélekednek így, a 40 és 59 év közöttiek 41 százaléka.

Romlott a klasszikus sikeréletpályák megítélése

A Napi.hu megrendelésére elvégzett lakossági felmérés összegzésében a Pulzus eredményei azt mutatják, hogy a többi,

hagyományosan jó keresetet és stabilitást kínáló életpályák jóval kevesebb ember számára jelent hosszú távú csúcskarriert, mint az informatika.

Míg az IT-területeket a teljes lakosság 44 százaléka gondolja a hosszú távon legjobb karriernek, addig a többi jól fizető, leginkább megbecsült szakmákról kevesebb, mint az emberek 10 százaléka gondolja ugyanezt: az orvosi, a mérnöki és a jogi diploma mindössze 7 százalék szerint a legjobb döntés, míg a közgazdaságiról 6, a humánról pedig csupán egy százalék gondolkozik így.

Az életkor is sokat számít egy életpálya megítélésekor

A Pulzus kutatásából az is jól látható, hogy az életkortól is nagyban függ, hogyan látjuk meg a különböző életpályákban a karrierlehetőséget. Összességében nincs érdemi különbség, minden korosztály toronymagasan az informatikai végzettségtől várja a legtöbbet.

Az orvosi diplomáról meglepő módon az idősek, 60 év felettiek mindössze 4 százaléka gondolkodik úgy, hogy a legjobb választás lehet. A fiatalok – 18-39 évesek – sokkal kedvezőbbnek látják az orvosi pályát: 10 százalékuk szerint a legkifizetődőbb pálya.

Szintén a legfiatalabbaknak a legvonzóbb a mérnöki pálya, a jogi képzés ugyanakkor már a 40-59 éves középkorúak számára példamutató karrier. Meglepő, de a közgazdasági végzettséget az idős korosztály tartja igazán kifizetődőnek, 12 százalékuk, szemben a 40 alattiakkal, akiknél az arány mindössze 1 százalék.

Kép: Pulzus

A 18-39 éves korcsoport a közgazdasági diplománál még a humán felsőfokú végzettséget is előnyösebbnek tartja.

Vidéken vonzóbb a jogi pálya, a nagyvárosokban számít a diploma

Jelentős eltérés mutatkozik a diplomás szakmák megítélésében a településmérettől függően, ám összességében ebben a megközelítésben is toronymagasan vezet az informatika. Érdekesség, hogy

az életpályák többségénél a fővárosiak és a községben élők nagyobb karrierlehetőséget látnak, mint a vármegyeszékhelyek vagy a kisebb városok lakosai.

Nagyobb különbségek a közgazdasági területen érhetők tetten: míg Budapesten a válaszadók tíz százaléka a legjobb karrierlehetőségnek tartja a gazdasági pályát, addig a községekben ez az arány egy százalék. Szintén érdekes a jogi pálya megítélése: a kisebb városokban és a községekben kétszer annyian vannak a vármegyeszékhelyeken és a fővárosban élők közül azok, akik jó lehetőségnek tartják a jogi diploma megszerzését.

Kell egyáltalán a diploma az álomkarrierhez?

A válaszadók meghatározó része, 20 százalékuk azt vallja, hogy nincs szükség diplomára az álomkarrierhez. A Pulzus kutatásából összességében kiderül, hogy a magyar lakosság

  • 44 százaléka az informatikára tekint legjobb karrierlehetőségként,
  • 28 százaléka a további öt megjelölhető terület egyikére,
  • 20 százaléka szerint szükségtelen a diploma,
  • 8 százaléka nem tudott vagy nem akart választani.

Az álláspiaci folyamatok alátámasztják, hogy ma már nem kell feltétlenül diplomával rendelkezni ahhoz, hogy stabil munkahelyünk legyen, vagy a munkánk tisztességesen meg legyen fizetve, de összességében még mindig könnyebb diplomásként elérni a jobb fizetést és a magasabb pozíciót.

Látható, hogy sok területen már nem a végzettségen múlik a fizetés: akár kétszeres is lehet a különbség egy többdiplomás középiskolai tanár és egy győri Audi gyárban dolgozó, középfokú vagy szakirányú végzettséggel rendelkező alkalmazott fizetése között, az utóbbi javára.

Kép: Pulzus

Az életkor és a lakhely is alakítja a nézőpontot. A 60 év felettiek 12 százaléka látja úgy, hogy diploma nélkül sem nehezebb a boldogulás. Kétszer ennyi fiatal, a 18-39 évesek közel negyede már nem tartja kellően fontosnak a felsőfokú végzettség megszerzését.

A vármegyeszékhelyeken állítják arányaiban a legtöbben, – az összes válaszadó negyede – hogy a középfokú végzettség is elegendő a legjobb karrierlehetőségekhez. Ennél tíz százalékkal kevesebben látják nélkülözhetőnek a diplomát Budapesten, míg az arány a kisebb városokban 18 százalék, a községekben pedig 21 százalék.

A Pulzus vizsgálta a nemek közötti különbséget is, de az eredményekből látható, hogy nem tapasztalható különbség a férfiak és a nők karrierrel kapcsolatos megítélésében.