Egyre több pénzügyi cég kíván kivonulni Oroszországból, a Deutsche Bank, a Goldman Sachs és a JPMorgan Chase már felszámolta ottani tevékenységét. A nagy francia bankok pedig megkezdték a kivonulásukat. Most a listához csatlakozhat Olaszország legnagyobb, a legjelentősebb orosz kitettséggel rendelkező UniCredit bank is - írja a Reuters.

Andrea Orcel, az Unicredit vezérigazgatója bejelentette, hogy vizsgálják az oroszországi üzletágukat, valamint vizsgálják a kivonulás lehetőségét. Azt is elmondta, hogy az ukrán válság miatt megváltozott a gazdasági környezet, és a bank most már stagflációval - vagyis alacsony növekedés és magas infláció kombinációjával - számol.

Olaszország második legnagyobb bankja a múlt héten közölte, hogy oroszországi üzletágának teljes leírása, beleértve a határokon átnyúló kitettséget is, mintegy 7,4 milliárd euróba (2755 milliárd forintba) kerülne, így a részvényesek közötti tőkefelosztásra vonatkozó tervei egy hajszálon függnek. Az UniCredit az egyik leginkább Oroszországnak kitett európai bank. 

A pénzintézet részvényei 3,2 százalékot estek, az európai bankrészvények indexe pedig 1,8 százalékot esett kedd délelőtt a hírre.

Oroszországnak szerdán 117 millió dollárnyi kifizetés esedékes két dollárban denominált eurókötvénye után. A moszkvai pénzügyminisztérium közölte, hogy rubelben teljesíti a kifizetéseket, ha a szankciók miatt nem tud dollárban fizetni - ezt a piac nemteljesítésnek tekintené, vagyis Oroszország fizetésképtelenné válna.

Egy nemteljesítés további fájdalmat okozna Oroszország gazdaságának és pénzügyi rendszerének, megnehezítené Moszkva számára új hitelforrások megtalálását és növelné a jövőbeli hitelfelvételi költségeket. 

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.