A United és a Delta nagy kereskedelmi légitársaságok közölték, hogy több tucat járatot kellett törölniük a karácsonyi időszakban az Egyesült Államokon végigsöprő, omikron-változat okozta koronavírusos megbetegedések hulláma miatt. A társaságoknál jelentős létszámhiány lépett fel - írja a Washington Post.

Csütörtökön a United Airlines közleményben közölte, hogy 120 járatot töröl másnapra, mert a gyorsan terjedő vírusváltozat "közvetlen hatással van a légi és földi személyzetükre egyaránt". A Delta közleményében azt írta, hogy "kimerítettek minden lehetőséget és erőforrást - beleértve a repülőgépek és a személyzet átirányítását és helyettesítését is". Azonban ez sem volt elég: szenteste több mint 90 járatot töröltek.

A világ másik felén, Ausztráliában a Sydney Morning Herald beszámolója szerint legalább 80 járatot törölnek szentestére, a Jetstar légitársaság szerint erre azért van szükség, mert a légiszemélyzetre is vonatkoznak a karanténkötelezettségek, akkor is, ha maguk nem fertőzöttek, de igazolt beteggel léptek kapcsolatba.

Az amerikai légitársaságok közölték, hogy keményen dolgoznak azon, hogy a lehető legtöbb utast fogadják, de a fennakadás az évek óta egyik legforgalmasabb utazási időszakban történik. Sokan, akik tavaly az ünnepeket otthon töltötték, a járvány megjelenése óta először tervezték, hogy visszatérnek a repülőterekre.

A Közlekedésbiztonsági Hivatal adatai szerint december 16. óta szinte minden nap több mint 2 millió ember haladt át a biztonsági ellenőrzőpontokon - körülbelül kétszer annyian, mint tavaly ugyanezen napokon. A szerdán regisztrált 2 081 297 utassal a statisztika meghaladta a 2019-es év azonos napján, a világjárvány előtt jelentett utazók számát az Egyesült Államokban.