A BRUA gázvezetéket nagyon szeretné az EU

Az Európai Bizottság számára alapvető fontosságú a fekete-tengeri földgáz szállítására alkalmas gázvezeték megépítése, függetlenül attól, hogy a benne szállított gáz melyik nyomvonalon jut el majd Ausztriába - jelentette ki Miguel Arias Canete energiaügyi európai biztos Bukarestben az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2019. április 2. kedd, 19:36
Fotó: Shutterstock

Az Agerpres román hírügynökség keddi jelentése szerint a biztos kifejtette, hogy az építés alatt levő BRUA (Bulgária-Románia-Magyarország-Ausztria) gázfolyosó alapvető fontosságú projekt, hiszen lehetővé teszi, hogy a nyersanyag Bulgáriából és Romániából eljusson Magyarországra és Ausztriába.

A biztos utalt arra, hogy Magyarország Szlovákián keresztül juttatná el a gázt Ausztriába költséghatékonyságra hivatkozva, miközben a projekt eredeti tervében egy új, közvetlen gázvezeték megépítése szerepelt Magyarország és Ausztria között. A hírügynökség szerint a biztos kijelentette, hogy nem számít, melyik útvonalon jut el a gáz Ausztriába, a fontos az, hogy megépüljön a gázfolyosó és a nyersanyag eljusson Ausztriába.

Canete szerint a projekt első szakaszának kivitelezése már folyamatban van. "Továbbra is támogatjuk ezt a beruházást, és folyamatosan kapcsolatban vagyunk a kormányokkal, a gázszállító vállalatokkal, hogy minél gyorsabban megoldást találjunk a vitás kérdésekre. Az energiaellátás biztonsága és diverzifikálása prioritás az EB számára, és sok ilyen interkonnektorra lesz szükség ahhoz, hogy Közép-Európa és Dél-Kelet-Európa ellátása biztonságos legyen" - mondta Canete.

A biztos reményét fejezte ki, hogy a gázvezeték nyomvonaláról a felek megállapodásra jutnak, hiszen valamennyi félnek eltökélt szándéka a beruházás megvalósítása.

A BRUA gázfolyosón keresztül szállítanák a fekete-tengeri földgázt, amelyet az amerikai ExxonMobil és az osztrák OMV vállalatok termelhetnek ki. A két társaság még nem hozta meg az erről szóló döntést. Becslések szerint 42 és 84 milliárd köbméter közötti gázmennyiség rejlik ott.

A fekete-tengeri gáz megvásárlásában Magyarország is érdekelt, miután magyar vállalatok kötötték le a BRUA gázfolyosó teljes, évi 4,4 milliárd köbméteres szállítási kapacitását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.04.02 20:39

@na4: ja, majd ha lesz belőle valami. A Nabucco gázvezetéken kb. 15 évig tökölődött az EU, mielőtt végleg lemondott róla.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.04.02 20:27

Ez jó hír Magyarországnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html