A magyar kormánynak is üzent Juncker

Az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító európai uniós tagállamok valójában nem is ismerik a tervezett megállapodás tartalmát - mondta Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. A politikus szerint nehéz kihívások várnak az EU-ra a demográfia, a gazdasági fejlődés és a védelempolitika terén.
Domokos Erika, 2018. november 12. hétfő, 19:55
Fotó: AFP - Philippe Huguen

A csomag elfogadási folyamatából kilépő tagállamok nem tették volna meg ezt a lépést, ha döntéshozóik "elolvasták volna" a tervezett megállapodás szövegét - mondta Juncker, a Süddeutsche Zeitung című lap berlini rendezvényén az MTI szerint. "A populistáknak nincs programjuk, csak egy hosszú listájuk vádaskodásokkal." A populisták csak megnevezik a problémákat, aki viszont meg is akarja oldani a gondokat, annak nem szabad "bornírt nacionalizmusukat és stupid populizmusukat" követni - mondta az Európai Bizottság elnöke.

Jean-Claude Juncker kiemelte: "ha a klasszikus pártok elkezdik ugyanazt szajkózni, mint a populisták és nacionalisták, akkor az emberek a populistákra szavaznak, azokra, akik elutasítanak mindent, ami nem olyan, mint ők maguk és nem kedvelnek senkit, aki máshonnan származik".

A konzervatív luxemburgi politikus elmondta, nem bánja, hogy 2019. november 1-jével véget ér bizottsági elnöki megbízatása, amelynek ideje alatt számos területen jelentősen javult az Európai Unió helyzete. Amikor édesapja a második világháború után hazaért a szovjet hadifogságból, megfogadta, hogy soha többé nem panaszkodik. Az utóbbi évek fejlődése révén az EU-ban sincs sok ok panaszkodásra, hiszen továbbra is Európa a legjobban élhető, "legszebb hely" az egész világon, és "ezt Európán kívül mindenki tudja" - véli Juncker.

A Süddeutsche Zeitung Gazdasági csúcstalálkozó című konferenciáját megnyitó beszédében rámutatott, hogy az általa vezetett bizottság tevékenységének ideje alatt - 2014. november 1-je óta - valamennyi tagállamban beindult a gazdasági növekedés, a foglalkoztatottság történelmi csúcsra, 73 százalékra emelkedett és létrejött 14 millió új munkahely.

A brüsszeli testület vezetőjeként azt az alapelvet követte, hogy a bizottságnak "nem kell mindenbe beleütnie az orrát", hanem csak a közösség egésze számára, az EU "szuverenitását" tekintve fontos ügyekkel kell foglalkoznia. Ilyen például a kereskedelempolitika, amelyben szintén komoly eredményeket ért el Brüsszel, hiszen sikerült szabadkereskedelmi megállapodást köti Kanadával, Japánnal és Vietnammal. Minden egyes milliárd eurónyi termék vagy szolgáltatás, amelyet a közösség a határain túl értékesít - exportál -, 14 ezer munkahelyet teremt az EU-ban.

Donald Trump amerikai elnökkel folytatott washingtoni tárgyalásán sikerült elérnie, hogy ne robbanjon ki "kereskedelmi háború" az Egyesült Államok és az EU között. Azonban megegyezésük csak az év végéig érvényes, ezért a bizottság minden lehetséges szinten tárgyalásokat folytat az amerikai kormányzattal egy hosszabb távú megállapodásról.

Juncker szerint nehéz kihívások várnak az EU-ra. Ezt jelzi a többi között, hogy a 20. század elején a világ lakosságának 25 százaléka Európában élt, most viszont már csak 7 százalék ez az arány és az évszázad végére 4 százalékra süllyed, és míg jelenleg az EU a világ összesített hazai össztermékének (GDP) 25 százalékát állítja elő, tíz év múlva ez az arány csak 18-20 százalék lesz, és alig néhány évtizeden belül egyetlen tagállam sem tartozik majd a világ hét legnagyobb gazdasága közé.

A gazdasági fejlődés folytatásához legfőképpen a digitalizáció és a mesterséges intelligencia területére kell összpontosítani. A védelempolitikában el kell mélyíteni az integrációt - tette hozzá a politikus, elfogadhatatlannak nevezve, hogy míg az Egyesült Államok hadserege 40-nél kevesebb fegyverrendszert használ, az EU-tagállamok hadseregei 140 különböző fegyverrendszerre támaszkodva működnek. Át kell alakítani a külpolitikai döntéshozatalt is, az EU cselekvőképessége érdekében szakítani kell azzal, hogy csak valamennyi tagállam egyetértésével határoznak külpolitikai kérdésekben - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.11.15 15:33

A magyar politikust nem érdekli semmi a lenyúláson kívül, s vastag bőr van a pofájukon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.11.15 15:27

@Nyugatos_szolasszabadsag: Ez a zanakölök csak egy tetves rumán náci. Az igazság az eltorzult szélsőlibsi világában bűnnek számít.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Nyugatos_szolasszabadsag, 2018.11.15 15:21

@zana: Trianon kapcsán olvass esetleg némi Raffai Ernőt, aki levéltári adatok alapján dolgozta fel, hogy milyen "magyar" érdekkörök lobbiztak akkoriban Nagy-Magyarország ellen és aztán Károlyival hatalomra kerülve hogyan fegyverezte le a saját megmaradt hadseregét és hódolt be minden országromboló külső erőnek.
Ugyanazok az érdekkörök voltak az országrontók akkor is, akik mostanság nyivákoltak, hogy elkerült a Károlyi szobor a Kossuth térről. És ezek a hazaárulók szavaznak meg bármit, amit az Atlantista lobbik felböffentenek a mai napig.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.11.13 13:03

Mocskos kormányunknak mindegy ők hősök akik azt is elveszítik ami még megmaradt. Aztán lehet sírva rinyálni ugyanazok akik miatt Trianon is létrejött. szemét agresszorok voltunk, kellett egy kis megaláztatás. ez addig megy majd míg ország sem lesz.
A magyar vezetés buta mint a segg, hagyományosan, még a pofánvágásból sem ért.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix6, 2018.11.12 23:01

"A magyar kormánynak is üzent Juncker"

+ 2% Orbánnak!
:D

Ty...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html