Finnország kész megszervezi Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz államfő első találkozóját. Készek vagyunk egy ilyen csúcs tető alá hozására az Arctic Council csúcstalálkozóján - jelentette ki Juha Sipila miniszterelnök a Moscow Times tudósítása szerint.

Az Arcic Council az Északi-sark problémáival foglalkozó szervezet, amelynek állandó tagjai a skandináv országok továbbá Kanada, Oroszország és az USA. A tucatnyi megfigyelői státusú ország között van Franciaország, Németország, illetve Kína és India. A szervezet havonta tart tanácskozásokat különböző kérdésekről, elsősorban környezetvédelmi ügyekről.

A tanács kétéves rotációs rendszerben gyakorolt elnöki tisztségét az év elején vette át Finnország az Egyesült Államoktól. A finn vezetés már tavaly decemberben felvetette, hogy az Arctic Council megfelelő keretet biztosíthatna a két ország első számú vezetőjének találkozójához.

Putyin jelezte, hogy kész bármikor találkozni frissen beiktatott kollégájával, bár hozzátette azt is, hogy nem hajtja a feleket a tatár. Lehetőséget kell adni Trumpnak, hogy kialakítsa kormányát, majd ezt követően térhetünk vissza a csúcstalálkozók szervezésére - fejtegette.