A keresett pénz fele hazamegy - új statisztika a külföldön dolgozókról

Gyorsan nőnek azok a jövedelmek, amelyeket a Lengyelországban dolgozó ukrán vendégmunkások hazautalnak, ám egyelőre a Nyugat-Európában serénykedő lengyelek még többet küldenek hazájukba.
Barabás Júlia, 2018. május 12. szombat, 13:15
Fotó: Pixabay

A Lengyelországból Ukrajnába átutalt jövedelmek 2017-ben 50 százalékkal nőttek az egy évvel korábbihoz képest - adta hírül a lengyel nemzeti bank adatait a gazeta.pl. A bank korábbi jelentése szerint tavaly Lengyelországban átlagosan 900 ezer ukrán dolgozott, s azt is tudni lehet, hogy átlagos keresetüket nettó 2000 zloty körül alakult.

Ha a 11,7 milliárdot, amit az ukránok hazautaltak, elosztjuk a 900 ezer vendégmunkással és az év 12 hónapjával, akkor havonta fejenként átlagosan 1083 zlotyt küldtek haza, ami több mint a fele lengyelországi havi keresetüknek. A másfélszeres növekedés ellenére az ukrán utálás még kisebb annál az összegnél, amelyet a lengyelek küldenek haza Nyugat-Európából. Főleg Németországból és Nagy Britanniából 16,3 milliárd zlotyt utaltak tavaly.

Idén azonban ez a helyzet változhat, mert a Lengyelországban dolgozó ukránok száma folyamatosan nő, s azt is lehet gyanítani, hogy keresetük is emelkedni fog. Ugyanakkor a külföldön dolgozó lengyelek száma már nem emelkedik, és a 16,2 milliárd zloty, amit hazautaltak 2017-ben 100 millióval kisebb a 2016-os adatnál.

Ha tehát ez a trend folytatódik 2018-ban, akkor az ukránok további 50 százalékkal több pénzt utalnak haza, ami 17,5 milliárd zloty lesz. Eközben a lengyelek külföldről 15,2 milliárdot juttatnak majd országukba.

A fotó forrása: Pixabay

HOZZÁSZÓLÁSOK