A kormány miatt bukhatják a pénzüket a magyar turisták?

A magyar kormány nem megfelelően ültette át a magyar jogba azt az uniós rendeletet, amely teljes körű kártérítést ígér a csődbe ment utazási irodák ügyfeleinek, ezért nem juthatnak hozzá az összes pénzükhöz a bedőlt irodák utazói - állítja egy ügyvéd.
Komócsin Sándor, 2017. július 17. hétfő, 10:23
Fotó: Pixabay

Az utazási irodák működését szabályozó kormányrendelet nem felel meg az uniós előírásoknak, így a kormányt közvetett felelősség terhelheti a csődbe ment cégek hiányos kártérítéséért - derül ki a Népszava cikkéből. Cseszlai Ádám ügyvéd az olcsó törökországi utakat kínáló, csődbe ment Green Travel és Green Holidays kapcsán nyilatkozott a lapnak.

Az uniós szabályozás szerint az utazásközvetítők csődbe ment ügyfeleinek teljes körű kártérítést kellene kapniuk, ám a magyar kormányrendelet csak arra kötelezi a cégeket, hogy gondoskodjanak vagyoni biztosítékról csőd esetére. Ezt általában biztosítással oldják meg, ám ennek összege sok esetben a tervezett értékesítési árbevételhez igazodik, ezért nem nyújt kellő fedezetet a pórul járt ügyfeleknek járó tejes összeg kifizetésére.

Az ügyvéd arra is felhívja a figyelmet, hogy a  hozzáférhető adatok szerint a Green Travel Nemzetközi Utazási Iroda Kft.-t tavaly novemberben törölték a cégnyilvántartásból és egy évre eltiltották az utazásszervező tevékenységtől. A céggel szemben több végrehajtást is feltüntettek a cégkivonaton. Egyre valószínűbb, hogy a tiltás miatt a Green Travel más cégeken keresztül, jogellenesen folytatta az utazásszervezést.

HOZZÁSZÓLÁSOK