A lengyelek még mindig kételkednek Orbán Viktor szavazatában

Az egyik befolyásos lengyel lap brüsszeli tudósítója úgy véli, hogy Magyarország miniszterelnöke sokat veszthet azzal, ha védelmébe veszi Lengyelországot a kritikus uniós szavazásokon.
Barabás Júlia, 2018. január 21. vasárnap, 13:18
Fotó: Pixabay

Sajátos értelmezését adja az 1300 menekült magyarországi befogadásáról megjelent hírnek Michal Kokot, a Gazete Wyborcza brüsszeli tudósítója, akit Magyarország-szakértőnek tartanak. Az újságírót nem lepte meg, hogy a magyar kormány, amely a határnyitás elszánt ellenfele, az EU menekültpolitikájának kemény kritikusa, eközben sok száz ember menekültkérelmének elbírálására vállalkozik - derül ki a TOK FM rádiónak adott interjújából.

A kérdés az, tartani kell-e attól, hogy hasonló ellentmondás rejtőzik-e azok mögött a budapesti nyilatkozatok mögött, amelyek szerint a magyar vezetés kitart Varsó mellett az EU-val folytatott vitáiban. Kokot szerint Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke sokat veszíthet Lengyelország védelmével, például hátrányos helyzetbe kerülhet a 2021-től induló hosszú távú uniós büdzsé tárgyalásainál.

Több húron játszanak

A magyarok szerinte évek óta több zongorán játszanak. Ha ezzel nem vállalnak túl nagy konfliktust, akkor  a kelet-közép-európai országok oldalán álltak, ugyanakkor a végső döntéseknél a legnagyobb uniós játékosokhoz, a németekhez vagy a franciákhoz igazodnak. Valami hasonlót láthatunk a belpolitikában: az, hogy befogadtak menekülteket, nem változtat azon, hogy a kormány változatlanul a bevándorlóellenes propagandát folytat.

A Lengyelországot kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártja régóta úgy mutatja be Magyarországot hazai közönségének mint Lengyelország legfőbb szövetségesét. Ezért vezetett az új lengyel kormányfő, Mateusz Morawiecki első útja Budapestre. A lengyel kormány szerint a magyar miniszterelnök megvétózná az uniós alapszerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását Lengyelország ellen, ha szavazás lenne erről az Európai Tanácsban.

A nyitókép forrása: pixabay.com

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.01.21 17:08

Jaj, egy ballisbi lap újságírója megaszonta, akkor az biztosan pont így is van, hisz a ballibsik okosak, és nem is hazudnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2018.01.21 16:03

Inkább akkor kételkedtek volna, amikor orbán hívó szavára beugrottak a kutba, nem isértem, mikor az EU-ban kényeztették őket, kitömték pénzzel, erre a kis gonosz abberráltak hívó szavára fellázadtak, mindegyik diktaturát akar kiépíteni az EU-n belül az EU pénzéből. Magyaroknak a németek nyomására eddig elnézték horn gyula határnyitása, két világháborus németek oldalán helytállás miatt, de mindennek van határa, törpék ezt nem értik, csak a rugásból értenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html