A lengyelek "utolérték" Kínát

Egyszerre fogadott el a légszennyezés visszaszorítását szolgáló szabályozást a kínai és a lengyel kormány. Mindkét országban az elektromos energia termelésére szolgáló szénerőművek, illetve a fűtés a felelősek az állandó szmogért.
Barabás Júlia, 2017. január 30. hétfő, 20:50
Fotó: MTI/EPA

Lengyelország az utóbbi hetekben nem csupán a hideggel küzd, hanem a kínai városokéhoz hasonló szmoggal is. A kormány több elemből álló programmal igyekszik felvenni a harcot a levegő szennyezettsége ellen, ám nincs könnyű dolga, mert a hazai szénbányászatot nem akarja leépíteni - írta a gazeta.pl.

A szmog keletkezésének egyik oka a szén nem teljes, nem megfelelő elégetése. Ez ellen úgy védekezhetnek, hogy jó minőségű szenet jó minőségű berendezésekben, jól égetnek el. Mivel ezt leginkább központi erőművekben tudják garantálni, a magánlakások nagy részét hozzá akarják kapcsolni a távfűtő rendszerekhez. Ez persze nem megy egyik napról a másikra.

Támogatások

Emellett az egyik kereskedelmi rádió értesülései szerint a városok lakói állami támogatást fognak kapni fűtési berendezéseik cseréjéhez. A falusi területeken az elektromos fűtés terjedését akarják segíteni - ennek érdekében ártámogatást adnának ezek vásárlásához.

A közlekedés okozta levegőszennyezést többféleképpen mérsékelnék. A városokban sokkal több övezetet zárnak el a gépkocsi-forgalom elől. Emellett kibővítik az ellenőrzéseket: a közlekedésfelügyelet és a rendőrségi járőrök a körtelező ellenőrzéseken túl is szemmel fogják tartani az autók szén-dioxid-kibocsátását. Végül részletfizetési lehetőséggel akarják segíteni az elektromos autók vásárlását.

Ráérünk arra még?

Kínában két környezetvédelmi szervezet, a Greenpeace East Asia és a Shanghai Qingyue Environmental Protection Center is támogatja a kormány erőfeszítéseit a levegő megtisztítására, de úgy vélik, fel kellene pörgetni az ezzel kapcsolatos munkát - írta a CNBC.

Peking azt vállalta, hogy a PM 2.5-ös részecskék arányát 2027-re szorítja le a nemzeti szabályozásban vállalt maximumra, míg az Egészségügyi Világszervezet standardját 2046-ra akarják elérni.

A PM 2.5-ös mutató az olyan pici porszemcséket jelöli, amelyek a tüdőn keresztül fel tudnak szívódni a vérbe, s így el tudják árasztani az emberi szervezetet. A szakértők ezért ezeket részecskéket tartják a legveszélyesebbnek.

Nem fog változni

A környezetvédők úgy gondolják, hogy ha a kormány nem gyorsítja fel az ellenintézkedéseket, akkor nem fognak számottevően ritkulni a szmog miatt elrendelt vörös riasztások, a kínaiak tömegei számára realitás marad a levegő katasztrofális állapota.

A pekingi vezetés megesküdött rá, hogy határozottan fellép a levegő minőségének javítása érdekében. Ennek jegyében bezártak szénerőműveket, ám a szakértők felhívják a figyelmet azokra az adatokra, amelyekből kiderül, hogy 2016-ban lassult a javulás folyamata.

Októberben például magasabb volt a PM 2.5 részecskék koncentrációja, mint 2015 októberében, decemberben pedig az adatgyűjtés kezdete óta a második legrosszabb értéket mérték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zuljin, 2017.01.30 21:51

@lan691: Valóban, tavaly annyi szélerőműkapacitást állítottak üzembe, amennyit az összes ország együttvéve. Az már más kérdés, hogy hatékonyság tekintetében jóval rosszabbul állnak, mint például az USA. De ők lefalább próbálkoznak és tesznek is valamit, nem csak maszatolnak meg hablatyolnak évekig, hogy mit kéne tenni. Ilyen szempontból dícséret illeti őket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lan691, 2017.01.30 21:30

kina az utobbi idöben oriási eredményeket ért el a légszennyezödés ellen, nem érzem fairnek korholni öket,
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html