A NATO-t aggasztja az orosz fenyegetés

Aggasztja a NATO-t, hogy Moszkva a grúziaihoz hasonló 2008-as bevonulással fenyegeti Ukrajnát.
Inforádió, 2014. április 24. csütörtök, 07:46
Fotó: Reuters

Washington pedig nevetségesnek nevezte Szergej Lavrov orosz külügyminiszternek azt az állítását, hogy az Egyesült Államok áll a február óta hatalmon lévő új kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát erők között kialakult konfliktus mögött.

Alexander Vershbow, a katonai szövetség főtitkárhelyettese szerdán Brüsszelben úgy fogalmazott: aggodalommal tölti el, hogy Oroszország katonai akcióval fenyegetőzik. Oroszország felelőssége, hogy enyhítse a feszültséget, nem pedig az, hogy heves retorikájával szítsa azt - jelentette ki, hozzátéve, hogy Lavrov által megfogalmazott fenyegetések sértik a négyoldalú genfi megállapodást.

Az orosz külügyminiszter a külföldre sugárzó RT orosz állami televíziónak adott angol nyelvű interjúban azt mondta: "Ha megtámadnak bennünket, természetesen válaszolni fogunk. Ha érdekeinket, törvényes érdekeinket, oroszok érdekeit közvetlen támadás éri, ahogy az Dél-Oszétiában történt például, nem látok semmilyen más megoldást, mint a nemzetközi joggal összhangban reagálni arra".

Az orosz diplomácia vezetője kifejtette, hogy Washington a kijevi tüntetések óta manipulálni igyekszik az ukrajnai helyzetet, ami szerinte újabb példája annak, hogy "nem hajlandó engedni a geopolitikai játszmákban".

Az amerikai külügyminisztérium határozottan visszautasította Lavrov kijelentéseit. Az orosz miniszter vádjai, miszerint az Egyesült Államok áll a február óta hatalmon lévő új kijevi vezetés és a kelet-ukrajnai Moszkva-barát erők között kialakult konfliktus mögött, nevetségesek - mondta Jen Psaki szóvivő. "Az ilyen retorika nem vezet eredményre és lázító" - fogalmazott a külügy.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.04.24 09:34

@Tomi31: Az élet nem fekete és fehér. Nincs csak jó és csak rossz oldal sem. Vannak viszont trükkösebbnél trükkösebb megtévesztések. Minden oldalon. Ezért veszélyes az ilyen egyértelmű állásfoglalás ebben a témában. Persze nem tilos. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Tomi31, 2014.04.24 09:04

Orosz részről semmi sem igaz, Putyin saját nyilatkozata élő műsorban a bizonyíték arra, hogy hazudnak éjjel nappal. Több évtizedes tervet hajtanak végre.. újra kezdték az imperializmus és ebből magyarok nem fognak profitálni.. csak az oroszok.. ez az ő szól.. kár revíziós politikában reménykedni mert abból csak Moszkva profitál hogy helyreállítsa befolyását régi területek fölött, bár számos volt szovjet tagköztársasággal nem tud mit kezdeni mivel NATO EU tagok, ez az az ok amikért megtámadta Ukrajnát, és amiért ez a terv készen áll.. nyilvánvaló sosem voltak partnerek.. háttérben épp úgy dolgoznak mint tették a kommunizmus alatt..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html