A NATO kritikus az oroszokkal szemben

Az amerikai-orosz kapcsolatok természete Moszkvától függ, mert főként Oroszország lépései felelősek Kelet-Ukrajna destabilizálásáért - mondta pénteken Washingtonban John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.
MTI, 2014. május 3. szombat, 10:41
Fotó: Reuters

Kirby ezt kérdésre válaszolva jelentette ki, amely azt firtatta, hogy vajon Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter ellenségének tekinti-e Oroszországot. Hagel egy, a nap folyamán korábban elhangzott beszédében kijelentette, hogy a NATO-nak "készen kell állnia arra, hogy újrafontolja Oroszországhoz fűződő viszonyát".

A NATO 1997-ben létesített hivatalos kapcsolatot Oroszsországgal. A szövetség ugyanakkor, az ukrajnai orosz katonai beavatkozás fényében bejelentette, hogy felfüggeszti a Moszkvával való együttműködést.

Nincs okunk rá, hogy ellenségnek tekintsük Oroszországot, hacsak nem nyilvánítja magát annak, és azt kell mondanom, hogy az út, amelyet Ukrajnában választott, bizonyosan nem vezet jó irányba - mondta a Pentagon szóvivője.

A NATO amerikai főtitkár-helyettese, Alexander Vershbow a témával kapcsolatban csütörtökön erélyesebb hangnemet ütött meg .Az oroszok világosan ellenségnek nyilvánították a NATO-t, ezért el kell kezdenünk úgy tekinteni Oroszországra, mint amely nem partnerünk többé, inkább ellenségünk, mint partnerünk - mondta Vershbow.

Kirby ellentengernagy szerint az Obama-kormányzaton belül nem folynak komoly viták az európai amerikai katonai jelenlét tartós növeléséről. Elmondta, hogy az Egyesült Államok kis létszámú harci egységeket küldött Lengyelországban és más NATO-államokban tartott hadgyakorlatokra, és Washingtonban egyéb lépéseket is mérlegelnek a szövetségesek biztosítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Haynau, 2014.05.03 15:08

Szep "pobeda" (gozelem) napjuk volt a hos ukranoknak tegnap. Osszesen kb 50 ruszki terroristat kinyirtak vagy megperzseltek. Hihetetlenul nagy a szomorusag a sektas-naci taborban. Szertefoszlott a gyerekes alom, Karpatalja visszacsatolasa Putyin car segitsegevel. Pedig 10 okros szeker mar Beregsuranynal allomasozott a gyozelmes beregszaszi bevonulasra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.05.03 12:24

..hpl van Blama ?..ukrán nácik gyilkolják az oroszokat ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html