Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Már személyesen is egyeztetett Sikó Anna magyar nagykövet a norvég egészségügyi miniszterrel a Magyarországon diplomát szerzett, és emiatt pórul járt norvég diákok érdekében. A norvég állam nem fogadja el ugyanis az ELTE klinikai és egészségpszichológiai MA-képzés után járó diplomákat.

Az újság szerint a Norvég Egészségügyi Igazgatóság már régebben vizsgálta és faggatta a magyar egyetemet a képzésről, de küönösebb indoklás nélkül 2016 óta nem ad működési engedélyt az ott szerzett diplomákra. Norvégiában eleve leszűkített a képzésre felvett hallgatók száma, ezért éltek sokan a kerülő úttal: külföldön szereztek szakdiplomát.

Viszont a lépést azért támadják most az itt végzett hallgatók, mert nem kifutó rendszerben, hanem azonnali hatállyal rendelkeztek így. A Vasárnapi Hírek értesülései szerint inkább a trükközés elleni fellépés és a helyi pszichológus lobbi áll a háttérben, nem a magyar képzés minőségét vonták kétségbe. A kormányzat ezért azt ajánlotta fel - részben a magyar diplomata közbenjárására -, hogy két éves áthidaló képzésen vehetnék részt az érintettek, utána elkezdhetik a praktizálásukat. Ez sokakat megnyugtatott - bár egy plusz egyéves kurzus eddig is kötelező volt - de több mint 200-an pert indítottak a kormány ellen. Ez év végén, vagy jövő év elején juthat el bírósági szakaszba.

Az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) is eljárást kezdeményezett a norvégok ellen az ügyben.

A fotó forrása: Pixabay.