A trojka közös közleménnyel nyugtat

Közös közelményt adott ki az Európai Bizottság, az Európai Központi Bank (ECB) és az IMF azután, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke telefonon beszélt Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel. Ebben megerősítették, hogy a három intézmény célja közös, azaz nincs köztük széthúzás. Athén korábban azzal vádolta a trojkát, hogy megosztottak.
Szabó Zsuzsanna, 2015. május 6. szerda, 17:59
Fotó: Reuters

Az Európai Bizottság, az ECB és az IMF közös célja, hogy segítsék Görögországot a pénzügyi stabilitás megteremtésében és a gazdasági növekedés visszaállításában. Az intézmények továbbra is szorosan együttműködnek ezen célok elérése érdekében. Mindhárom intézmény keményen dolgozik azon, hogy május 11-re (az eurocsoport hétfői ülésére) konkrét előrelépést érjen el - olvasható a közleményben, amelyet azután adtak ki, miután Juncker és Ciprasz telefonon beszéltek szerdán. A közös közleményt megfigyelők úgy értelmezték, mint amivel a trojka próbálja elfedni a széthúzást.  Korábban ugyanis Athén azzal vádolta meg a trojkát, hogy a köztük lévő megosztottság miatt lehetetlenség megállapodásra jutni a további hitelrészletekért cserébe kért reformokban.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az Európai Bizottság elnöke és a görög kormányfő leginkább a nyugdíjrendszer mondernizálásának fontosságát vitatták meg, hogy a rendszer fair, pénzügyileg fenntartható, és az időskori szegénység hatékony megelőző eszköze legyen. A megbeszélésnek tárgya volt a bérfejlesztések kérdésköre is, valamint az, hogy a munkaerő-piaci intézmények hatékony támogatói legyenek a munkahelyteremtésnek, versenyképességnek és társadalmi kohéziónak. Egyetértettek abban, hogy a modern és hatékony kollektív bértárgyalások rendszerének szerepét széles körű konzultáción keresztül kell kialakítani és a legmagasabb európai normák mentén. A közlemény szerint a "kostruktív megbeszélések" folytatódnak a hitelezőkkel.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.05.06 18:53

Süket duma. Mégtöbb pénzt akarnak. Grexit, tünjenek ki az EU-ból.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html