Az előző havinál kisebb, de az elemzői várakozásoknál nagyobb mértékben nőtt novemberben a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. A munkanélküliségi ráta nem változott - derül ki a washingtoni munkaügyi minisztérium pénteken közzétett jelentéséből. Az amerikai gazdaságban a nem mezőgazdasági ágazatokban 211 ezer új munkahely létesült novemberben, ebből 197 ezer a magánszektorban, 14 ezer pedig az állami szektorban.

Elemzők 200 ezres növekedést vártak novemberre. A munkaügyi minisztérium a foglalkoztatás előző két havi növekedését felülvizsgálat után felfelé módosította, az októberit 271 ezerről 298 ezerre, a szeptemberit 137 ezerről 145 ezerre.

Az 5,0 százalékos munkanélküliségi ráta nem változott az előző havihoz képest. Tavaly novemberben 5,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta, 2009 októberében pedig 10 százalék.

A munkát nem keresőket és a részmunkaidős foglalkoztatottakat is magában foglaló munkanélküliségi ráta 9,9 százalékra emelkedett novemberben az októberi 9,8 százalékról. Tavaly novemberben ez a szélesebb merítésű munkanélküliségi ráta 11,4 százalékon állt. A foglalkoztatottak aránya a munkaképes korú lakosság körében 62,5 százalék volt novemberben.