A végleges adatok szerint az első negyedévben éves szinten 2,9 százalékkal csökkent az amerikai hazai össztermék (GDP) - jelentette szerdán az amerikai kereskedelmi minisztérium. Az adat sokkal rosszabb az elemzők által várt 1,7 százaléknál és a május végén közölt második becslésben szereplő 1 százaléknál.

A negyedik negyedévben még 2,6 százalékkal bővült a GDP. Elemzők a kemény téllel, a raktárkészletek csökkenésével és az export korábban számítottnál nagyobb, 8,9 százalékos visszaesésével magyarázzák a gazdasági teljesítmény zsugorodását.

Jó hír is jött

Júniusban négy és fél éves csúcsra emelkedett az Egyesült Államokban a szolgáltatóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a Markit Economics piackutató intézet előzetes adatai szerint. A Markit szerdai közleménye szerint júniusban 2009 októbere óta legmagasabb, 61,2 pont volt a szolgáltatóipari BMI a májusi 58,1 pont után.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált ágazat növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A Markit hétfőn ismertette, hogy júniusban 2010 májusa óta legmagasabb szintre, 57,5 pontra emelkedett a feldolgozóipari BMI a májusi 56,4 pont után.

A Markit júniusi szolgáltatóipari és feldolgozóipari együttes BMI-je rekordszintű, 61,1 pont lett a májusi 58,4 pont után.