Az ADP (Automatic Data Processing LLC) adatai szerint májusban 173 ezerrel nőtt a magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban. Az áprilisi adatot 156 ezerről 166 ezerre emelték a felülvizsgálat után.

Elemzők valamivel jobb adatot, 175 ezres növekedést vártak májusra.

A májusi 173 ezres növekedéshez a legfeljebb 49 alkalmazottat foglalkoztató kisvállalatok 76 ezerrel, a legfeljebb 499 alkalmazottat foglalkoztató középvállalatok 63 ezerrel, a nagyvállalatok pedig 34 ezerrel járultak hozzá.

Az árutermelő szektorban májusban ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, a szolgáltatóiparban pedig 175 ezerrel növekedett.

A decemberi 257 ezres bővülés után januárban még 205 ezerrel, februárban 214 ezerrel, márciusban pedig kereken 200 ezerrel növekedett a nem mezőgazdasági szektorokban foglalkoztatottak száma.

"Úgy tűnik, hogy lassabb ütemben teremtettek új munkahelyeket, ahogy haladunk előre 2016-ban - mutatott rá Ahu Yildirmaz, az ADP Research Institute vezetője a jelentés fűzött kommentárjában. Ennek okait egyebek között abban látja, hogy a globális feltételek erőpróbát jelentő változásai befolyásolják a nagyvállalatoknál a munkaerő-felvételt, és az egyre feszesebb munkaerőpiacon egyre nehezebb szakképzett munkaerőt találni.

Mark Zandi, a Moody's Analytics közgazdásza szerint a közelmúltbeli lassulás dacára a munkahelyek számának növekedése elég jelentős ahhoz, hogy csökkenjen a munkanélküliség.

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala pénteken közli a gazdaság egészére vonatkozó munkaerőpiaci adatait. Elemzők arra számítanak, hogy a foglalkoztatottak száma 162 ezerrel nőtt májusban az áprilisi 160 ezres emelkedés után, a munkanélküliségi ráta pedig valószínűleg 4,9 százalékra csökkent 5,0 százalékról.