A vártnál kisebb a javulás az USA-ban

Növekedett, de a vártnál kisebb mértékben, a Conference Board gazdasági kutató intézet átfogó amerikai gazdasági mutatója márciusban.
MTI, 2016. április 21. csütörtök, 17:15
Fotó: Reuters

Az intézet csütörtökön kiadott jelentése szerint a több makrogazdasági mutató alapján képzett gazdasági indikátor (Leading Economic Index/LEI) értéke 0,2 százalékkal 123,4 pontra emelkedett a februári 0,1 százalékos és a januári 0,2 százalékos csökkenés után.
Elemzők ennél erősebb, 0,4 százalékos emelkedést vártak márciusra.

A LEI 100 pontos értéke a 2004-es helyzetet tükrözi. A jelenlegi helyzet megítélését tükröző almutató értéke nem változott, 113,3 ponton maradt a februári 0,1 százalékos és a januári 0,3 százalékos növekedés után. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 0,4 százalékkal 120,9 pontra nőtt a februári 0,5 és a januári 0,1 százalékos emelkedés után.

Bár a márciusi emelkedéssel enyhén javult az átfogó gazdasági index értékének hathavi átlaga, továbbra is az amerikai gazdaság lassú, de nem lassuló, növekedését jelzi előre a következő negyedévekre. A tőzsdei cégek árfolyam-emelkedésének kedvező hatását kioltotta a kiadott lakásépítési engedélyek számának csökkenése - fogalmazott Ataman Ozyildirim, a Conference Board kutatási igazgatója, aki szerint szerény gazdasági növekedés várható idén.

A hatvan ország mintegy 1200 gazdálkodó szervezetét felölelő Conference Board gazdaságkutató nonprofit társaság több makrogazdasági mutató figyelembe vételével állítja össze LEI-mutatóit, amelyek a tapasztalatok szerint nagy pontossággal jelzik előre a gazdasági ciklusok alakulását.

HOZZÁSZÓLÁSOK