A zöldség-gyümölcs lesz a drágulás sztárja

Bár csökkenni fog az élelmiszerek drágulásának tempója 2018-ban 2017-hez képest, nem maradnak el az áremelkedések Lengyelországban. A vaj és a tojás helyét a zöldségek és a gyümölcsök veszik át a drágulás élén.
Barabás Júlia, 2018. január 6. szombat, 16:07
Fotó: Napi.hu

Nagyon megérezték a lengyelek 2017-ben az élelmiszerek árának emelkedését: átlagosan 4,5 százalékos volt a drágulás, míg az előző években mindössze 0,1 százalék volt a növekedés - írja a gazeta.pl. A BNP Paribas szakértői szerint 2018-ban az élelmiszerek csak 2-2,5 százalékkal drágulnak, mi még mindig nagyon magas az előző évek trendjéhez képest.

Az elmúlt hónapok "sztárja", a vaj továbbra is drága lesz, igaz az ára talán valamennyit esni fog. A többi tejtermék drágulásának valószínűsége nem nagy - vélik a szakértők -, 2018 második negyedévétől a tej bolti ára elkezd majd esni. Az egész évre számolva talán 3-5 százalékkal fog kevesebbe kerülni. A tejtermékek átlagosan 1-2 százalékkal lesznek drágábbak a tavalyinál.

Lassanként megállhat a lengyel tojás árának emelkedése is. Az elemzők szerint 2018 végén néhány százalékkal kevesebbe fog kerülni, mint 2017 végén.

A következő hónapokban a zöldségek és a gyümölcsök fognak a legjobban drágulni. Ennek hátterében főként a tavalyi év időjárása áll. Drágább lesz a baromfi- és a marhahús, valamivel nő a péksütemények és a gabonából készült termékek ára, de ez nem lesz jelentős, éves szinten csak 1-2 százalék. Kevesebbe fog kerülni a cukor, akár 30 százalékkal zuhanhat az ára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zana, 2018.01.07 08:22

Az élelmiszerek ármozgása nehezen prognosztizálható, nem mernék jósolni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

RonaGyuri, 2018.01.07 05:46

a pofám leszakad, ha a hazai adatokhoz nézem! =))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html