Az Európai Bizottság becslései szerint az áfánál Romániában 35 százalékos az adócsalás, amely főként a vendéglátóiparban és az idegenforgalmi szolgáltatóknál folyik - adta hírül a Maszol. Elsősorban a kisvállalkozások trükköznek.

A statisztikai hivatal adatai szerint az idei szezonban például mindössze 16 ezren nyaraltak a két népszerű üdülőhelyen, a bolgár határ közelében fekvő Vama Vechén és Május 2-n. Ugyanakkor a Konstanca megyei rendőrség szerint május elejétől augusztus végéig minden hétvégén 15-20 ezer turista fordult meg a két üdülőhelyen, jelentős hányaduk ott is szállt meg, így a teljes szezonban egymillió lehetett a látogatók száma.

A tengerparti adócsalás elképesztő mértéke jól megmutatkozik, ha a összehasonlítjuk a Vama Vechén és Május 2-n működő szálláshelyek által bejelentett vendégéjszakák számát erdélyi adatokkal. A két tengerparti településen négy hónap alatt állítólag csak 51 600 vendégéjszaka volt, míg például a lényegesen kisebb idegenforgalmi potenciállal és turisztikai infrastruktúrával rendelkező Bálványosfürdőn mintegy 16 ezer.

A tengerpart két legdélebbi üdülőhelyén hivatalosan megszálló 16 ezer fő megegyezik a tusnádfürdői látogatók számával, s fele a Törcsváron, illetve egyharmada a Szovátán nyaralók létszámának. Az is bolond, aki ezt elhiszi - írja a Maszol.

A fotó forrása: Shutterstock.