Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög-macedón-albán hármas határon fekvő Preszpa-tó görög oldalán, Pszaradesz településen tartott ceremónián részt vett Alekszisz Ciprasz görög és Zoran Zaev macedón miniszterelnök is - írta az MTI híre alapján az Index.

Macedónia eddig Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság néven szerepelt a hivatalos iratokban. A 27 év vita után a héten megkötött egyezség értelmében az országot Észak-Macedóniára nevezik át. A megállapodást még jóvá kell hagynia mindkét ország parlamentjének, Macedóniában pedig még népszavazást is tartanak.

A megállapodás lehetővé teszi, hogy Macedónia elkezdje a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi az országot a tagjai közé.

A névvita megállapodásos lezárása persze nem mindenkinek tetszik, Görögországban legutóbb tízezres tüntetés volt ellene, A macedón köztársasági elnök, Gjorge Ivanov pedig elfogadhatatlannak és kártékonynak tartja, ezért nem támogatja és nem fogja aláírni azt.

Zoran Zaev macedón kormányfő történelmi megoldásnak nevezte az egyezményt, és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök is jelentős diplomáciai győzelemről beszélt, amelynek köszönhetően szerinte hatalmas történelmi lehetőség nyílik a barátságra, az együttműködésre és a kölcsönös fejlődésre a térségben.

Miután a macedón parlament egyszerű többséggel ratifikálta azt, az államfőnek kell aláírnia, hogy életbe lépjen. Ha a macedón elnök nem írja alá, hanem visszautalja a képviselőháznak, a honatyáknak újra szavazniuk kell róla. Ha a képviselők másodszor is megszavazzák az egyezmény becikkelyezését, akkor az alkotmányban foglaltak értelmében az államfőnek kötelessége aláírni a dokumentumot.

Ezzel a huzavonával viszont értékes időt veszít Szkopje, és emiatt késhet az ország nevének megváltoztatásáról szóló népszavazás is, illetve az Európai Unió és a NATO is úgy dönthet, hogy amíg nem tisztázott a helyzet, nem folytatja a csatlakozási tárgyalásokat a nyugat-balkáni országgal.

Macedónia és Görögország között azóta folyt vita az ország nevéről, hogy Macedónia 1991-ben függetlenné vált Jugoszláviától. Mivel Görögország északi tartományát, ahol jelentős macedón kisebbség él, Makedóniának hívják, a görögök úgy vélték, a macedónok területi követelésekkel állhatnának elő. Ezt megelőzendő tiltakoztak a hasonló névválasztás ellen, és mindeddig akadályozták a nyugat-balkáni ország euroatlanti integrációját. Az ország így a nemzetközi dokumentumokban a Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság nevet viseli, alkotmányában azonban nem szerepel a Jugoszláviára történő utalás.

A kép forrása: Pixabay