Az indiai monetáris tanács 25 bázisponttal 6,25 százalékra mérsékelte az alapkamatot, amire a Reuters által megkérdezett 65 elemzőből mindössze 21 számított. A tanács hat tagjából négy szavazott a kamatvágás mellett, míg valamennyien támogatták a jegybank új, semleges monetáris politikáját.

A befektetési kedv éledezik, de nagyrészt az állami infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően - közölte az indiai monetáris tanács hozzátéve, a mostani kamatcsökkentésre a magán befektetések erősítésére és a lakossági fogyasztás ösztönzésére van szükség.

A jegybanki döntésre emelkedtek a részvényárak, a tízéves kötvényhozamok pedig 5 bázispontot estek a váratlan kamatcsökkentést követően.

A bejelentés után az indiai fizetőeszköz árfolyama 71,69 rúpiára gyengült, majd visszaerősödött 71,42 rúpiára az amerikai dollárral szemben.

A kamatcsökkentés jó hírnek számít Nagrendra Modi miniszterelnök kormányának, amely ösztönözni kívánja a hitelezést és a gazdasági növekedést a májusi választások előtt.

A kormányzó Bharatíja Dzsanata Párt már választási üzemmódba kapcsolt. Február eleji költségvetésében a kabinet pénzt osztott a gazdáknak és csökkentette a középosztálybeli családok adóját, felvállalva a magasabb pénzügyi hiányt.

Az indiai gazdaság július-szeptember között az elemzők által várt 7,4 százaléknál kisebb mértékben, 7,1 százalékkal növekedett a korábbi 8,2 százalékkal szemben, a mutatót a lakossági fogyasztás lassulása húzta vissza - írta az MTI.