Alulmúlta a várakozásokat az euróövezeti kiskerforgalom

A vártnál gyengébben alakult a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben májusban - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. július 3. kedd, 13:10
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) kedden közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint a 19 tagú eurózónában havi összevetésben stagnált, éves szinten pedig 1,4 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom.

Elemzők havi szinten 0,1 százalékos emelkedést vártak az áprilisi 0,1 százalékos csökkenés után. Éves összevetésben 1,5 százalékos emelkedésre számítottak az elemzők az áprilisi 1,6 százalékos növekedés után.

Az Európai Unióban havi szinten 0,3 százalékkal, éves összevetésben pedig 2,3 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom júniusban az előző hónapban mért 0,3 százalékos, illetve 1,7 százalékos növekedés után.

Az előző év májusához képest az euróövezetben 1,7 százalékkal, az unióban pedig 2,0 százalékkal nőtt az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma. A benzinkutak forgalma az euróövezetben 0,3 százalékkal csökkent, az unióban viszont 2,1 százalékkal nőtt. A nem élelmiszeripari termékek eladásai az euróövezetben 1,6 százalékkal, az unióban pedig 2,8 százalékkal ugrottak meg.

Az uniós tagállamok közül a legnagyobb mértékben Magyarországon (7,7 százalék), Romániában (7,1 százalék) és Lettországban (6,9 százalék) nőtt az éves kiskereskedelmi forgalom. A legnagyobb csökkenést Máltán (1,8 százalék), Luxembourgban (1,25 százalék) és Spanyolországban (0,4 százalék) mérték.

Havi összehasonlításban az euróövezetben 1,1 százalékkal nőtt az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma, a nem élelmiszeripari termékek eladásai viszont 1,0 százalékkal estek. Az unióban 1,2 százalékkal nőtt az élelmiszerek, italok és dohánytermékek eladása, a nem élelmiszeripari termékeké viszont 0,5 százalékkal csökkent.

Áprilishoz képest leginkább Portugáliában (4,7 százalék), Lettországban (3,4 százalék) és Szlovéniában (3,1 százalék) nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Csökkenést mértek Németországban (2,1 százalék), Ausztriában (0,7 százalék), valamint Spanyolországban és Lengyelországban (0,1 százalék).

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.

HOZZÁSZÓLÁSOK