Elkezdődött Merkel utolsó nagy csatája

Friedricz Merz konzervatív német politikus-bankár, aki másfél éve bejelentkezett a CDU pártelnöki tisztségére, de alulmaradt Annegret Kramp-Karrenbauerrel szemben, mintha ráérzett volna, hogy eljöhet az ő ideje. Óriási érdeklődéssel kísért előadást tartott nem sokkal azelőtt, hogy Kramp-Karrenbauer bejelentette távozását a párt éléről.
Komócsin Sándor, 2020. február 12. szerda, 07:09
Fotó: AFP

- Íme egy "őrült" gondolat - mondta egy Hamburg melletti szállodában tartott előadásán Friedrizh Merz, a CDU korábbi politikusa, aki 2009-ben váltott, és befektetési bankárként folytatta pályafutását. - Mi lenne, ha a német költségvetés 50 milliárd eurós többletének felét visszaadnánk az embereknek adócsökkentés formájában? Ez mégsem teljesen eszement ötlet, igaz-e? A közönség reakciója dübörgő taps volt - derült ki a Financial Times tudósításából. A fórumot, amelyre kicsinek bizonyult az 500 fős előadóterem, csak néhány nappal korábban tartották, mint hogy kiderült volna: Annegret Kramp-Karrenbauer nem akar a CDU kancellárjelöltje lenni, és lemond a párt elnöki tisztségéről is.

Merz 2018 őszén, amikor Angela Merkel a párt sorozatos tartományi választási kudarcai után bejelentette, hogy a 2021-es parlamenti választások után visszavonul a politikától és már az év végén átadja a CDU elnöki tisztségét valaki másnak, elindult a pártvezetői pozícióért. A végső páros versenyben alulmaradt a centrista Kramp-Karrenbauerrel szemben, akit Merkel utódjának szemelt ki. Merz a piacpárti, erőteljesen konzervatív párttagok és szimpatizánsok liblingje - a 2000-es évek elejéig a CDU parlamenti frakcióvezetője volt, ahonnan Merkel állította fel, majd 2009-ben kilépett az aktív politikából, és bankárként próbált szerencsét. Nem kis sikerrel: a BlackRock befektetési bank németországi elnöki tisztségéig jutott és milliomossá vált.

Beszéljünk nyíltan!

A hamburgi fórumon azt is mondta, hogy szerinte a pártnak nyíltan vissza kellene térnie az üzleti világ támogatásához és adócsökkentéseket kellene végrehajtania. Csak így lehet képes arra, hogy visszacsábítson egymillió szavazót, akik Merkel centrista politikája miatt átpártoltak a radikális jobboldali, euroszkeptikus Alternatíva Németországnak (AfD) párthoz. Bele kell állni a vitákba - folytatta programhirdetését -, ha a CDU a szavazatok több mint harmadát akarja megszerezni a következő parlamenti választásokon, akkor jobban kell muzsikálnia, mint most.

Kramp-Karrenbauer visszalépésével Merz előtt megnyílt a lehetőség, hogy megszerezze a CDU kancellárjelölését, bár indulását - nyilván a rövid idő miatt - még nem jelentette be. Ellenfele lehet a Merkelhez lojális Armin Laschet, Észak-Rajna-Vesztfália miniszterelnöke és Jens Spahn, az ifú környezetvédelmi miniszter. Hívei szerint karizmatikus személyiség, éles eszű és kiváló szónok. Mások nem gondolnak ilyen sokat róla: Merz egy politikai zombi, aki hónapok óta sertepertél a CDU körül, ám túlságosan kívülálló ahhoz, hogy őt válassza a párt - véli Paul Nolte, berlini történész professzor.

Piszkálódik

A bankár-politikus évek óta piszkálja Merkelt a partvonalról beszólogatva. Legfőbb vádja, hogy a szavazók centrumát keresve túlságosan elvitte a CDU-t bal felé. Különösen élesen bírálta a kancellárt, amikor 2015-ben megnyitotta Németország határait a szíriai menekültek előtt. Miután 2018 decemberében alulmaradt a pártelnökségért folytatott versenyben, megígérte, hogy visszafogja magát, de nem bírta megállni, hogy ne kritizáljon. Tavaly októberben az mondta, hogy Merkel kormánya súlyos árnyékot vet az országra, a kancellár lagymatag viselkedésével a ködbe vezeti az országot.

A hamburgi fórumon államférfiként tálalta magát közönségének. - Vissza kell nyernünk a szuverenitásunkat, Németországnak és Európának is - mondta például arra célozva, hogy az ő vezetésével szembe nézhetnének az egyre erősebb Kínával és a befelé forduló, Európával és Németországgal helyenként ellenséges USA-val. Merz február elején bejelentette, hogy lemond a BlackRockban viselt tisztségéről: ezzel is világossá tette, hogy komolyan gondolja visszatérését a politikába.

A CDU egyik parlamenti képviselője, akit a Financial Times idéz, azonban felhívja a figyelmet egy fontos körülményre. Angela Merkel személye és politika befolyása útját állhatja Merz felemelkedésének. A kancellár minden tőle telhetőt el fog követni, hogy ne a bankár-politikus kövesse őt Németország élén - véli a CDU-s politikus. Nagy meccs lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2020.02.12 09:47

@na4: " Kár lenne, ha a józan eszét és a tehetségét erre a süllyedő hajóra pazarolná, vagyis jobban tenné, ha az AfD felé fordulna. Ők jelentik Németország jövöjét. "

Nyilván. Most már csak Hitler kellene valahogy feltámasztanotok és minden problémátok megoldódna.
Illetve nem, mert Birkenau most már lengyel területen van. De beton és tégla van még és szögesdrótot sem lehetetlen szerezni....szóval megoldható ez.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.02.12 09:44

"Elkezdődött Merkel utolsó nagy csatája"

Vmi gyógyíthatatlan betegsége van?
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.02.12 08:52

El sem hiszem, hogy akad még egy ilyen épeszű ember. De rossz helyen keresgél, a GroKO pártok lepukkant ballibber torzszülöttek, akik a sötét némberrel az élen padlóra küldték Németországot. Egy óriási cunami fogja elsöpörni őket, és a bíróság előtt, majd a börtönben végzik hazaárulásért. Kár lenne, ha a józan eszét és a tehetségét erre a süllyedő hajóra pazarolná, vagyis jobban tenné, ha az AfD felé fordulna. Ők jelentik Németország jövöjét.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I_pad, 2020.02.12 07:36

Na végre egy normális elemzés
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html