Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A német kormányszóvivő egy videót rakott ki szombat délelőtt.

A felvételen Angela Merkel német kancellár a páneurópai piknikre emlékezik, arra az alkalomra, amikor 1989 augusztus 19-én mintegy hatszáz NDK állampolgárt engedett ki a magyar kormány Ausztriába a vasfüggöny megnyitásával, hogy az emberek utána az NSZK-be mehessenek.

Hamarosan teljesen megnyílt az NDK menekültjei előtt a magyar határ, és ahogy Merkel is fogalmaz, ez kulcsfontosságú volt a berlini fal lebontása, a német újraegyesítés megvalósításához. "Mindig hálásak leszünk Magyarországnak a német egységért való hozzájárulásához" - mondja többek között a politikus a portál beszámolója szerint,

Merkel hétfőn a határnyitás 30. évfordulója alkalmából Sopronba látogat.

A pénteki bejelentés szerint Angela Merkel a Németország újraegyesítéséhez nyújtott történelmi jelentőségű magyar hozzájárulás iránti nagyrabecsülését fejezi ki soproni látogatásával.

Eszerint a magyarországi határnyitás 30. évfordulójára rendezett hétfői ünnepségen a német kormányfő és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ökumenikus istentiszteleten vesz részt és beszédet mond a soproni evangélikus templomban, majd egy ebéd keretében kétoldalú megbeszélést folytatnak. A megbeszélés középpontjában a kétoldalú kapcsolatok, valamint Európa-politikai és külpolitikai témák állnak. A tervek szerint a találkozó után közösen sajtótájékoztatót tartanak.