Angela Merkel nem hátrál

Kormányfői hitelessége védelmében utasítja el a befogadható menekültek létszámplafonjának megjelölésére vonatkozó követelést Angela Merkel német kancellár, aki erről a kongresszusra készülő jobbközép CDU elnökeként beszélt egy szombati interjúban, ismét világossá téve, hogy nem hajlandó módosítani menekültpolitikai irányvonalán.
Inforádió, MTI, 2015. december 12. szombat, 17:18
Fotó: Napi.hu

A CDU-ban és bajor testvérpártjában, a CSU-ban hónapok óta napirenden van az a követelés, hogy a kormány az ország menekültbefogadási kapacitásának korlátozottságára tekintettel jelöljön ki egy létszámplafont, vagyis előre rögzítse, hogy Németország legföljebb mennyi menekültet fogad be évente. A másik fő követelés a menekülthullám feltartóztatása az országhatáron.

Angela Merkel mindkét követelést elutasítja, és ezt pártja hétfőn kezdődő kongresszusa előtt ismét megerősítette. Két újságban, a Augsburger Allgemeine és a Badische Neueste Nachrichten című lapban megjelent interjúban kiemelte, hogy rendszeresen tárgyal önkormányzati vezetőkkel és segélyszervezetekkel, így - mint fogalmazott - "nagyon jól tudja", mekkora terhet ró a lakosságra a menekülthullám. Ám ha kancellárként ma kijelölnék egy határt, és holnap ezt a határt már nem lehetne betartani, mert mégiscsak többen jönnek, akkor nem tartottam be az ígéretemet és a gondok még nagyobbak lesznek, és nem kisebbek - mondta a kencellár.

A létszámplafon vagy "felső határ egyoldalú és statikus, és megnehezít mindent, amit szeretnénk elérni". A felső határ bevezetésének elutasítása "számomra őszinteség és hitelesség kérdése" - jelentette ki Merkel. Az országhatár védelmének erősítésére irányuló követelésekkel kapcsolatban azt mondta, "délibábot kerget, aki azt gondolja, hogy a menekültkérdést rendezni tudnánk a német-osztrák határon".

Célja a menekülthullám csillapítása, a Németországba belépő menedékkérők számának csökkentése, de a "nagy menekülthullámokon csak nemzetközi együttműködéssel lehet úrrá lenni". A menekültügyi rendszer reformjáról szóló nemzeti intézkedések mellett az uniós külső határok ellenőrzésére kell összpontosítani, hogy csökkenjen az "illegális migráció", továbbá küzdeni kell a menekülthullámot kiváltó okok megszüntetéséért, támogatni kell a sok menekültet befogadó, EU-n kívüli országokat és az uniós tagállamoknak át kell venniük menekültkontingenseket, menekültek előre meghatározott létszámú csoportjait.

A menekültkontingens "közös európai megállapodást jelent, és nem Németország által egyoldalúan kijelölt felső határt" - mondta Merkel. Arra a kérdésre, miért biztos abban, hogy sikerül közös európai megállapodásra jutni, a kancellár elmondta: vannak eredmények, így alig néhány hét alatt sikerült tető alá hozni az EU és Törökország közös akciótervét, miszerint a felek szorosabban együttműködnek az illegális migráció ellenőrzésében, és az EU pénzügyi támogatást kap a területén élő menekültek ellátásához. Ehhez jön még a mi koncepciónk a legális migrációról a kontingensek révén - tette hozzá a kancellár, kiemelve, hogy az akciótervet a huszonnyolcak mind támogatják, ami azt mutatja, hogy "nem könnyen ugyan, de haladunk előre".

A hétfőn Karlsruhéban kezdődő kongresszusra készülve a pártelnök-kancellár menekültügyi vonalvezetését rosszalló csoportok, politikusok ismét rögzítették álláspontjukat. Például egy sor belügyekkel foglalkozó szakpolitikus Armin Schuster parlamenti (Bundestag-) képviselő, a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség volt tisztje vezetésével a határőrizet további erősítését, egyebek között állandó ellenőrzőpontok kialakítását sürgeti arra az időszakra, ameddig nem áll helyre az uniós külső határok hatékony ellenőrzése. A CDU és a CSU közös ifjúsági szervezete (Junge Union) egy felső határ megjelölését követeli, éppen úgy, mint Reiner Haseloff Szász-Anhalt tartományi miniszterelnök, aki a hónapok óta húzódó vitában elsőként egy számot is megjelölt; a politikus egy pénteki lapinterjúban azt mondta, hogy szerinte Németország évente nagyjából 400 ezer menekült befogadására, integrációjára képes.

A CDU/CSU egyik gazdasági tagozata, a közepes méretű vállalatok érdekeit képviselő egyesület (MIT) azt is követeli, hogy a menedékkérőket már az országba belépés előtt ellenőrizzék, és végső esetben tagadják meg tőlük a belépést. Közös követelés, hogy a kormány juttassa el a világ minden sarkába azt az üzenetet, hogy Németország elérte befogadókapacitása határát. A követelés indoklása szerint egy ilyen üzenet ellensúlyozza az utóbbi hónapokban kialakult "szívóhatást", és így csillapodik majd a menekülthullám.

A CDU elnöksége a menekültválság körül várható kongresszusi vita irányítására önálló határozati javaslatot terjeszt elő. Ennek szövegén még dolgoznak, és a vasárnap esti kihelyezett karlsruhei elnökségi ülésen véglegesítik. Főbb tartalmi elemeit csütörtökön ismertették.

A Karlsruhei nyilatkozat a terrorról és a biztonságról, a menekülésről és az integrációról című dokumentumban nem szerepel a létszámplafon gondolata és az országhatár ellenőrzésének további erősítéséről sem lesz szó benne, vagyis az elnökség nem enged a bírálóknak. Ugyanakkor azt reméli, hogy az indítvánnyal mégis egyesíteni tudják majd a küldötteket. A javaslatban ugyan a kormány hivatalos menekültpolitikáját vázolják fel, de bővítik egy sor elemmel, például azzal, hogy törvényben kell rögzíteni a menekültek beilleszkedési, integrációs kötelezettségét, valamint azzal, hogy a CDU elutasítja a test egészét takaró muzulmán női öltözékek nyilvános viselését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

acdc, 2015.12.13 17:06

Amikor a hülyeség, szorgalommal párosul.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.12.13 16:58

@Warlock:
Az a rendszer amelynek a nyomoronc Orbán örökösének tarja magát 600 ezer magyar állampolgár életébe kerül, szörnyű szenvedésbe, idegen megszállásba.
A bűnözés a terrorizmus veszélye sem igazolhatja az orbáni utat, amely sokkal gyászosabb következményekkel fenyeget!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.13 16:31

@mirko: Az ilyen agyalágyultak mint te tényleg akkor tanulnak csak, ha a saját bőrükön érzik... Majd megtudod, ha a szeretteid ott lesznek egy terrorcselekmény helyszínén... Emberi jogi (idiotizmusba átcsapó) főokos...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mirko, 2015.12.13 16:16

@Warlock:
Igen, magyargyűlölő volt aki ellenezte a Szerbia elleni háborút, vagy éppen Teleki Pál ("hullarablók lettünk")
"Igaz hazafiak" viszont azok(!), akik a magyarság sorsát egy elavult Monarchiához láncolták, meg azok aki hadat üzentek a világhatalmaknak 1941-ben annak minden ránk nézve borzalmas következményeivel. Büszke vagyok, hogy nem tartozok az utóbbiak közé.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2015.12.13 16:06

@mirko: Őszintén? És ezzel zárjuk le a témát:

1) magyargyűlölő vagy (mivel nem tartom óriási hazafinak magam, ez zavar a legkevésbé, de nem szimpatikus)

2) A szegény üldözöttekről előadott idiótaságaid az épelméjűség határát súrolják... pontosítok: szerintem amit te állítottál, épelméjű ember nem mond. Aki tud számolni, és megbecsüli, az 1 millió arabbal csak idén hány terrorista penetrált be Európába, az NEM szeretné ha itt letelepdnének... EGY sem...

End of story... Mit nem lehet ezen érteni? Annyira szolidárisak vagytok te szerencsétlen, hogy bele is döglötök a nagy szolidaritásba (ld. Párizs). Érdekes, amikor a párizsi terrorakciókról szóló cikkek jöttek frissiben, akkor nagyon kussoltatok, az összes háttérhatalmi bérenc, demagóg szolidáris liberós tökkelütött.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html