Csődöt jelentett egy 45 milliós ország a járvány közepette

Argentína kormánya a külföldi magánhitelezők iránt fennálló adósságának csökkentését és a törlesztés felfüggesztését javasolta, miután a harmadik legnagyobb latin-amerikai gazdaság mély recesszióval küzd a koronavírus-járvány közepette - írja a hirado.hu.
K. Kiss Gergely, 2020. április 17. péntek, 13:59
Fotó: Pixabay

A magánhitelezők elé hivatalosan pénteken előterjesztendő javaslat értelmében a több mint 66 milliárd dolláros tőketartozást 5,4 százalékkal, azaz 3,6 milliárd dollárral, a kamatfizetési terheket pedig 62 százalékkal, 37,9 milliárd dollárral akarja csökkenteni az argentin kormány.

A tőke és a kamatok fizetését három évre felfüggesztik, 2023-tól kezdenék el a kamatfizetést fokozatosan növekvő, 0,5 százalékról 2,33 százalékra emelkedő ütemben - közölte Martín Guzmán pénzügyminiszter csütörtökön. Két évtizeden belül másodszor mehet csődbe az argentin állam

"Nyilvánvaló, hogy Argentína jelenleg semmit nem tud törleszteni

- idézi a portál Guzmánt.

A hitelezők legalább 70 százalékának el kell fogadnia a javaslatot, különben két évtizeden belül immár másodszor csődbe megy az argentin állam. A kormány húsz napot ad a hitelezőknek, hogy döntsenek.

Argentína súlyos gazdasági válságban van, a túlméretezett állami apparátus, az ipar alacsony termelékenysége és a hatalmas árnyékgazdaság miatt az államnak alig van adóbevétele.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a közelmúltban fenntarthatatlannak minősítette Argentína államadósságát, és arra számít, hogy idén 5,7 százalékkal csökken a gazdaság teljesítménye. A dél-amerikai állam nem tudja törleszteni az IMF-fel szemben fennálló 44 milliárd dolláros hitelét sem. A gazdaság gyakorlatilag hetek óta nem működik az országban

Az argentin kormány nagyon szigorú intézkedéseket vetett ki a koronavírus-járvány megfékezésének érdekében, így a gazdaság gyakorlatilag hetek óta nem működik.

Argentínában a SARS-CoV-2 vírus által megfertőzött személyek száma péntekre meghaladta a 2600-at, a halálos áldozatok száma pedig 122 volt. A Buenos Aires-i tőzsde indexe 6,21 százalékos mínuszban zárt csütörtökön, az argentin peso pedig enyhén gyengült a dollárhoz képest, egy dollárért 65,69 pesót adtak péntek délelőtt a nemzetközi bankközi kereskedésben, 0,13 százalékkal erősödött a dollár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

LenovoR61, 2020.04.17 17:59

zsidótól pénzt kérni és nem torleszteni nagy felelotlenség. Ahogy ismerem az Argenti mentalitást lehet hogy lelovik őket amit jó szándéknak tartok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2020.04.17 14:28

Hahaha, már vagy 50-szer csődbe mentek. Ez az ország a világ egyik legvirágzóbb országa volt a XX.sz. elején. Aztán jöttek a peronisták, és itt az eredménye. Amúgy meg megérdemlik a sorsukat, tavaly ismét megszavazták azt a Kirchner házaspárt, akik ismét padlóra küldték őket. Csá, kezet foghattok Venezuelával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html