A kicsi atom jobb lehet, mint a nagy

Egy amerikai nukleáris technológiai cég összeállt a leggazdagabb lengyellel, hogy aranyos, kicsi atomerőművet építsenek Lengyelországban. A létesítmény áramtermelő kapacitása nagyjából hatoda lenne a paksi atomerőműének. Az USA ezzel a technológiával akar betörni az európai energiapiacra.
Komócsin Sándor, 2019. október 23. szerda, 13:17
Fotó: AFP

Az amerikai GE Hitachi Nuclear Energy nukleáris technológiai cég megállapodott a lengyel Synthos vegyipari óriással, hogy egy úgynevezett kicsi moduláris atomreaktort (small modular reactor, SMR) telepíthet a vállalat áramellátásának biztosítására - adta hírül a bne IntelliNews régiós hírportál. A lengyel cég Michal Sorowow tulajdona, aki a világ leggazdagabb embereit listázó Forbes-rangsorban 3,2 milliárd dollár becsült vagyonnal a 691. helyen áll.

A Synthosnak megfizethető árú, folyamatosan rendelkezésre álló, szén-dioxid-kibocsátásmentes energiaforrásra van szüksége, amely kifejezetten a nagyvállalat rendelkezésére áll - írta a GE Hitachi közleményében. Az építendő reaktor áramtermelési kapacitása 300 megawatt lenne, amely garantálhatná a vegyipari vállalat áramellátását. Az SMR technológiát az atomenergia-ipar egyfajta válasznak szánja a nagy atomerőművekkel szembeni kifogásokra, a gigantikus, tervezhetetlen költségekre és a szintén nagy környezeti kockázatokra. Előnye az alternatív energiával szemben, hogy nem kitett az időjárás változásainak, továbbá többé-kervésbé folyamatosan stabil teljesítmény várható el tőle évtizedeken át.

Nagypolitika van benne

Az SMR technológia jelentős szerepet játszat Lengyelország energiaproblémájának megoldásában - írta saját közleményében Solowow arra utalva, hogy jelenleg az ország áramszükségletének 80 százalékát szénerőművekkel állítják elő. A tervek szerint 2040-re ezt 50 százalékra viszik le, de még így is messze lennének attól, hogy részt vállalhassanak annak a uniós tervnek a megvalósításából, miszerint az EU gazdaságának 2050-re karbonsemlegessé kellene válnia. Varsó jelentős anyagi támogatást vár az uniótól a szénégetésre alapozott energiatermelés leépítéséhez.

A GE Hithachi lehetséges megjelenése az SMR technológiával Lengyelországban része a washingtoni kormány és az amerikai energetikai befektetők erős érdeklődésének az európai energiaipari befektetések iránt. Rick Perry, az USA energiaipari minisztere nemrégiben arról beszélt, hogy az SMR-ben fontos üzleti lehetőséget lát, ami hozzájárulhat a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez. A lengyel kormány az októberi parlamenti választások előtt mélyen hallgatott arról, hogy akar-e atomerőművet építeni az országban, korábban az is felmerült, hogy hat nukleáris reaktort telepítenek 2040-ig.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

triacus, 2019.11.19 02:44

@Józsi2222: https://nuclear.gepower.com/build-a-plant/products/nuclear-power-plants-overview/bwrx-300
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2019.10.23 21:43

Nagyon úgy tűnik, hogy ebből a technológiából még semmi sincs meg.
Ez így nem több egyszerű blöffnél.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

feketeluk, 2019.10.23 21:14

Jó hír.
Hát még ha tóriumos lenne!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html