Autóval a szomszédba utazik? Ezt tudnia kell

Akik még emlékeznek arra, hogy a magyarok harminc évvel ezelőtti ausztriai népvándorlásakor mint jelentett a Mehrwertsteuer (áfa) visszaigénylése hazatéréskor a határon, azok tudják mivel jár, hogy ma is hasonló "élményben" lehet részünk - egy másik határon.
Barabás Júlia, 2018. december 16. vasárnap, 08:45
Fotó: Shutterstock

Amikor a kilencvenes években Jugoszláviában az embereknek sora kellett állniuk az olajért, a cukorért, a mosóporért a boltok előtt, és egyesek, akiknek nem volt bónjuk, beálltak a sorba és árulták a helyüket - emlékeztet a vajdasági Szabad Magyar Szó. Hasonló volt a helyzet a benzinkutakon is, ahol munkanélküliek álltak be autóval a sorba.

A tompai határátkelőnél manapság ugyanezzel a jelenséggel találkozhatunk a szerbiai vásárlásuk után az áfát visszaigénylőknek fenntartott sorban: megjelentek a helyüket áruló autósok.

Az "üzlet" alapját az teremtette meg, hogy az elmúlt hetekben 12-14 órás várakozások alakultak ki. Az internetes portál szerint Tompán ezer dinárt (2700 forint) kérnek egy, a sor elején levő helyért. A hét elején két eladó hely volt az áfás sorban.

HOZZÁSZÓLÁSOK