Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Miközben a globális felmelegedést okozó üvegház hatású gázok koncentrációja a légkörben rekordokat dönt, Kína már nem csupán saját területén épít szénerőműveket, hanem a világ más országaiban is - írta a BBC. A környezetvédők hosszú ideje bírálják a pekingi vezetést azért, hogy Kínában továbbra is tejed a szénenergia felhasználása, ám most azzal kell szembesülniük, hogy Peking tucatnyi szénerőmű-projektet támogat a világban.

A kínai áramtermelő létesítmények megjelennek Dél-Afrikában és Afrika más országaiban, Délkelet-Ázsiában és a Balkánon. A létrehozásukkal kapcsolatos szerződések, valamint a beruházások finanszírozása nem teljesen áttekinthető. A technológia exportjának egyik oka, hogy számos kínai város megelégelte a szénerőművek okozta szmogot és más környezetszennyezést, így az ezzel foglalkozó cégek nem kapnak elegendő megrendezést saját piacukon.

Új selyemút

Az új selyemút program, amelynek célja, hogy a kínai árukat a szárazföldön is eljuttassa Európába és a Közel-Keletre, jó lehetőséget kínál a beruházóknak. A szállítások 60 országot érintenek ezek bármelyike vevő lehet a kínai szénerőművekre, ami azt jelenti, hogy a gyárkémények a fél világon át megjelenhetnek a selyemút mentén. A vevők egyike Szerbia, amely a kínaiak nélkül is erősen függ a széntől: áramszükségletének 70 százalékát ilyen erőművek termelik meg, míg a maradékban a vízi energiára támaszkodik.

Egy óra autózásra Belgrádtól a szénben gazdag Duna-völgyben már megkezdődött a Kostolac B3 erőmű építése. A környék látképét egy meglévő létesítmény kéményei uralják, amelyekből dől a füst. A felszínen egy szállítószalag hozza a szenet a közeli Drmno bányájából - ad tájleírást a BBC cikke.

Olcsó hitel

A szerb kormány aláírta a 715 millió dolláros (202 milliárd forint valamivel kevesebb a budapesti 4-es metró költségének fele) beruházásról szóló szerződést, amelynek eredményeként egy 350 megawatt teljesítményű erőművet építenek (a Mátrai Erőmű tervezett új lignit blokkja 500 megawattos). A brit sajtóorgánum riporterei egy sor kínai munkást láttak, s megtudták, hogy jövőre 1500-an érkeznek az ázsiai országból, hogy részt vegyenek a munkában. A biztonsági és tájékoztató feliratok kétnyelvűek: szerbül és kínaiul is szólnak az emberekhez.

Nagy kihívásnak tartja a kínai és a szerb munkakultúra közti feszültségek kezelését Zeljko Lazovic, az építkezést irányító menedzser. Amikor a környezetvédelmi veszélyekről kérdezték, azt mondta, hogy a létesítmény teljesíteni fogja az uniós károsanyag-kibocsátási standardokat a porra, a nitrogén-dioxidra és kénkibocsátásra vonatkozóan. Ugyanakkor szén-dioxid-csapdával nem látják el a kéményeket, ezért a többi kínai támogatással megvalósuló erőműhöz hasonlóan ez is a levegőbe fog engedni az üvegház hatású gázt.

Háborgó környezetvédők

Ezek a kínai projektek nem kompatibilisek azzal a törekvéssel, hogy megelőzzük a Föld légkörének több mint 1,5-2 Celsius-fokos felmelegedését - állítja Christine Shearer, a CoalSwarm csoport elemzője. Ez a szervezet a szénenergiával kapcsolatos fejlesztéseket követi figyelemmel azzal a céllal, hogy kiderítse azok hatásait. Elmondása szerint a kínai pénzügyi szolgáltatók biztosítják ezekhez azt a pénzt, amit a nyugati bankoktól nem kapnak meg.

A BBC a szerbiai beruházás kínai résztvevőitől, az Export-Import Bank of Chinától és a China Machinery Engineering Corporationtől nem kapott választ a kérdéseire. A balkáni ország áramszolgáltatója, az EPS az olcsó hitelt, e kedvező szénforrást és az áramexport lehetőséget említette meg a projekt előnyei között. A kostolaci beruházástól 3500 munkahely függ, ám a helyiek egyre többet panaszkodnak a levegő és a víz rossz minőségére.