Autósok, figyelem: változik a közlekedés az osztrák autópályákon

Véget ért Ausztriában a tesztidőszak, amely alatt akár 140 kilométeres óránkénti sebességgel is lehetett haladni egyes autópálya-szakaszokon. Az intézkedést két éve azért vezették be, hogy bebizonyítsák: egy kicsivel magasabb sebesség nem hat ki negatívan a környezetre vagy a balesetek számára. A bizonyítás nem sikerült - idézi az MTI hírét a hvg.hu.
Szepesi Anita, 2020. március 1. vasárnap, 20:41
Fotó: Shutterstock - Képünk illusztráció.

Vasárnapra virradóra leszerelték az összes jelzőtáblát, amely a korábbi 130 kilométer/órásnál nagyobb sebességet engedélyezett együttesen 120 kilométernyi autópályán.

"A nagyobb sebesség nagyobb környezeti ártalmat okoz" - indokolta az átmeneti intézkedés visszavonását Leonore Gewessler közlekedési, közlekedési, innovációs és technológiai miniszter.

A 140-es tempó 2018 augusztusa óta volt megengedett 5 és 22 óra között az A1-es autópálya 88 kilométernyi szakaszán Alsó-Ausztriában és 32 kilométeren Felső-Ausztriában.

A sebesség felső határát a zöldpárti miniszter elődje, a szabadságpárti Norbert Hofer emelte meg, hogy bebizonyítsa, egy kicsivel magasabb sebesség nem hat ki negatívan a környezetre vagy a balesetek számára.

A volt miniszter vasárnapi közleményében megjegyezte: tart tőle, hogy az intézkedés miatt az osztrák autópályák jobbfajta országutakká züllenek le. Szerinte a Tempo 140 nevű projekt eltörlése nélkülöz minden logikát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bartleby, 2020.03.05 03:45

Ha az EU annyira csökkenteni akarja a CO2 (és egyéb) szennyezőanyag-kibocsátást akkor első lépésként USA-mintára 90-re csökkenthetné a max sebességet autópályán és 80-ra országúton, ezzel bármiféle drága beruházás, bonyolult műszaki megodás nélkül egy huszárvágással jelentősen csökkenthetné az autók szennyezését. Régebben a gyártók megadták az autók fogyasztását 90 km/h-s és 130 km/h-s sebességre is, utóbbi jellemzően 25-30%-kal volt magasabb előbbinél, az szennyezésben pont ugyanannyi többletet jelent.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html