Az uniós külügyminiszterek is kitárgyalják a fehérorosz választásokat

Rendkívüli ülést tartanak pénteken az Európai Unió tagországainak külügyminiszterei a hétvégi fehéroroszországi elnökválasztás nyomán kialakult állapotokkal, a libanoni robbanást követő fejleményekkel és a Földközi-tenger keleti medencéjében zajló török szénhidrogén-kutatásokkal kapcsolatban.
Rácz Gergő, 2020. augusztus 12. szerda, 12:45
Fotó: Pixabay

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerdán Twitter-üzenete szerint a fontos kérdések megvitatása céljából összehívott ülést péntek délután tartják. Szóvivője útján az uniós diplomácia vezetője azt közölte, a tanácskozást videókonferencia keretében tartják - írja a 24.hu.

Információk szerint Fehéroroszországban a miniszterek szankciókról tárgyalhatnak olyan emberek ellen, akik felelősei voltak a vasárnapi elnökválasztást követő megmozdulásoknak, az indokolatlan letartóztatásoknak, valamint a választási eredmények meghamisításának.

Diplomáciai tájékoztatás szerint a videokonferencia nem tesz lehetővé szankciós határozatok meghozatalát, de előkészíthetik őket, felgyorsítva a konkrét intézkedések elfogadásának folyamatát.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Toth Zoltan, 2020.08.12 20:38

@Toth Zoltan: ... FOLYTATÁS ...

Mi szükségeltetik ehhez? Saját emberek a Lukasenkával szembeni formációk élére (adott), kellő támogatás (adott), s olyan kellően jártas "szakemberek", melyek megfelelő kiképzettséggel és brutalitással képesek professzionálisan mozgatni nagyobb embercsoportokat is (Wagner).
Hát ezért verte ki a hideg veríték Lukasenkát is az orosz zsoldosok miatt! Számára is nyilvánvaló lehetett, mire készül "nagybaráttya", diktátor szaktársa a Kremlből.

A szemünk láttára, néhol még kevésbé kiismerhetően, kaotikusan kavargó helyzetből lassan körvonalzódik azon narratíva, melyet többször szóvá tettem már: Belarusz módszeres visszatérítése moszkvai befolyás alá. Mindebben pedig - sajnos, pillanatnyi szerepüknél fogva sem eléggé eredményesen - csupán kihasznált statisztákká degradálódnak azon tüntetők, akik HŐSIESEN, egészségüket, életüket, és családjaikat is kockáztatva állnak ki egy zsarnok ellen. Miközben a felzúdulást szép fokozatosan, Putyin szájíze szerint igazgatva, a regnáló önkényúr leváltására meghirdetve, az orosz-fehérorosz egyesülés előkészítésére kamatoztatják.

Meg kell még említenem azon "Iránért Ukrajnát egyezkedést" is, melyet korábban szóvá tettem (például itt: https://hvg.hu/itthon/20190521_Igy_probalja_befolyasolni_Oroszorszag_az_EPvalasztasokat#article-comments ), s melynek szintúgy jelentősége lehetett a tüntetések örve alatt ütköző érdekcsoportok szemszögéből, a "saját áru" felértékelésében, egymás alkupozícióinak méricskélésében.

Lukasenka szerepe pedig mindinkább elsúlytalanodik, feledhető bekezdéssé halványodva egy rövidéletű ország történelmének lapjain...

Ui.: kedves moderátor-szerkesztők, ajánlom további feldolgozásra az észrevételeimet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Toth Zoltan, 2020.08.12 12:54

Nagyrabecsülésem és őszinte tiszteletem a tüntetők felé, de akkor sem hagyhatom szó nélkül: a zsarnokukkal szembeni bátor kiállásukat mind valószínűbben kihasználják és módszeresen felülvezérlik - leginkább Moszkvából.

Mi a legtöbbet akkor tehettük volna a belarusz "nyugatosokért" (mértékük még kérdéses), és egyébként hasonlóképpen az ukránokért (de egyébként a törökökért is), azzal segíthettük volna leginkább a baráti közeledésüket, amennyiben megvalósítva az EU létrejöttében kódolt távlati célt, továbblépve a globalizáció folyamatában, megalkottuk volna azon valóban integratív Európai Egyesült Államokat (még a briteket is beleértve, mostani távozásuk épp a tohonya helybentotyogásunk könyörtelen kritikája!), mely valódi ellensúlyt képezve Putyin feltartóztathatatlanul erősődő hegemóniájának, valódi támogatást nyújtva segíthette volna az ottani demokratikus kezdeményezéseket.

DE MI EHELYETT ÉPP PUTYIN (ÉS ÁLTALÁBAN A ZSARNOKSÁGOK) MEGERŐSÖDÉSÉHEZ KOLLABORÁLTUNK - EZÁLTAL REMÉNYTELENNÉ TÉVE A VÁLTOZÁST KELETEBBRE (EGYÚTTAL ELŐSEGÍTETTÜK EGY ÚJABB HÁBORÚ KIROBBANÁSÁT)!

Mindezek indoklásaként is szeretnék hivatkozni a korábbi kommentjeimre (https://mandiner.hu/cikk/20200810_a_feherorosz_ellenzeki_jelolt_nem_fogadja_el_az_eredmenyt#comments + https://magyarnarancs.hu/kulpol/lukasenka-gyozelmenek-kihirdetese-utan-osszecsaptak-a-tuntetok-a-rendfenntarto-erokkel-minszkben-132213#kommentek + https://magyarnarancs.hu/kulpol/litvaniaba-menekult-lukasenko-ellenfele-132236#kommentek + https://magyarnarancs.hu/kulpol/ujabb-hatborzongato-videon-beszel-a-belarusz-ellenzeki-jelolt-132246#kommentek + https://mandiner.hu/cikk/20200811_feheroroszorszagban_az_ellenzek_bizottsagot_hoz_letre_az_allam_megmentesere#comments ), illetve megerősítésként egy frissen olvasott véleménycikkre (http://huppa.hu/szele-tamas-feherorosz-nepi-forradalom-orosz-tankhadosztalyok-arnyekaban/ ), s az egyes részletek összerakásával próbálok egy lehetséges forgatókönyvet felvetni - melyet rég kiismert, cinikus hatalomgyárosok írtak, vérrel és könnyekkel.

A tegnap Litvániába száműzött elnökjelölt személyét leszámítva, az ő kényszerű fellépését megelőzően a Lukasenkával szembeni társadalmi elégedetlenség prominens képviselői alapvetően orosz kötődésüek, jellemzően Putyin érdekszférájához tartoznak (https://index.hu/kulfold/2020/08/11/tyihanovszkaja_belarusz_elnokvalasztas_litvania_tavozo_ellenzekiek/ + https://444.hu/2020/08/10/lukasenka-sorsa-a-belarusz-utcakon-dol-el ).

S egyúttal ne feledjük a frissen lebukott "Wagner-turistákat" sem, kiknek valós száma ennél jóval magasabb is lehet Belaruszban.

És persze mindezek előtt ne feledjük: Putyin már türelmetlenül ácsingózik a két ország egyesítésére (lényegében Belarusz annektálására) - melynek egyetlen érdemi akadálya Lukasenka, valamint dinasztiája, és senki más!

Rakjuk hát ezeket össze! A belarusz diktátor csupán egy báb, kinek elmozdítására többféle lehetőség is kínálkozik - természetesen a "nyugatos demokráciát" követelő marginális társadalmi csoportok blokkolását követően (erre volt alkalmas Lukasenka iménti "kamuválasztási diadala", miként Szvjatlana Cihanouszkaja erőszakos kipaterolása is - Putyin mindehhez elsőként gratulált). A jól ismert polóniumos teáztatást, vagy épp egy váratlan megbetegedést (épp pandémia van, ráadásul Lukasenka a koronavírus-szkepticizmus helyi bajnoka) is megelőzheti hasznosságban egy megfelelően irányított, módszeresen félreterelt társadalmi felzúdulás létrehozása, manipulálása. S bizony, az orosz despota ebben már világbajnoknak tekinthető.
Mi szükségeltetik ehhez? Saját emberek a Lukasenkával szembeni formációk élére (adott), kellő támogatás (adott), s olyan kellően jártas "szakemb
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html